Lezing 'Oorlog in Arcadië'

Op maandag 3 mei kunt u om 19:30 uur de digitale lezing bijwonen van dr. Elyze Storms-Smeets, met als titel Oorlog in Arcadië: Limburgse kastelen en landgoederen in de Tweede Wereldoorlog. De lezing zal plaatsvinden via het YouTube kanaal van het LGOG. U kunt de lezing ook op een latere tijd bekijken, omdat de video hier beschikbaar blijft. Via deze link komt u bij het YouTubekanaal terecht.

De beschreven geschiedenis van landgoederen en buitenplaatsen focust zich op de gecreëerde pracht en praal, op de arcadische levenswijze en landschappen. Maar de periode 1940-1945 is nog zeer onderbelicht. Een periode waarin de oorlog naar Arcadië kwam. Duitse of geallieerde troepen confisqueerden een groot aantal kastelen en landhuizen met hun bijhorende boerderijen en gronden. De huizen werden gebruikt als militaire hoofdkwartieren, scholen, ziekenhuizen en barakken. De landerijen werden benut voor houtproductie, jacht en als militaire slagvelden. De groeves bij kasteel Neercanne werden gebruikt door Organisation Todt, de ingenieursafdeling van het Duitse leger. Ook andere Zuid-Limburgse kastelen en landhuizen, waaronder Geulzicht, Mheer en Genhoes, werden door de bezetter gebruikt. Vaak werden ook onderduikers verstopt op de landgoederen. Bij de bevrijding liepen veel kastelen schade op (o.a. Borgharen, Neercanne, Mheer). In deze lezing kijkt historisch geograaf Elyze Storms-Smeets naar de rollen die gebouwen en landschappen gespeeld hebben, hoe dit ‘Arcadië’ is verwoest en weer opgebouwd. Het verhaal van ‘Oorlog in Arcadië, 1940-1945’ is nog vrij onbekend, omdat in historische boeken, lezingen en tentoonstellingen er nauwelijks aandacht voor is, zowel vanuit militaire geschiedenis als vanuit buitenplaats geschiedenis gezien.

Dr. Elyze Storms-Smeets is historisch geograaf en is gespecialiseerd in landgoederen en buitenplaatsen. Ze promoveerde in 2005 op de geografie van buitenplaatsen en landgoederen, 1800-1950. Sinds 2007 is Elyze werkzaam bij het Gelders Genootschap en van 2012 tot 2017 was ze tevens universitair docent Historische Buitenplaatsen en Landgoederen bij Rijksuniversiteit Groningen. Vanaf 15 april 2021 is Elyze buitengewoon universitair hoofddocent Cultureel Erfgoed en Participatieve Ruimtelijke Ontwikkeling (Cepro) bij Wageningen University & Research. Elyze is bestuurslid van de Stichting Limburgse Kastelen en de commissie Landschapsgeschiedenis van het LGOG.


Vorige activiteit | Volgende activiteit