Lezing: Metworst-rennen Vortumse Veld Maurits Stoetzer

15 januari 2024

19:30 uur

Auditorium Venrays Museum, Mgr. Goumansplein 1, 5801 CZ Venray

Entree: leden gratis; niet-leden €5,-

Op maandag 15 januari organiseert Kring Venray en Omstreken de lezing ‘De Metworstrennen in Boxmeer’ door Maurits Stoetzer.

De lezing
De Metworstrennen is een eeuwenoude, jaarlijkse traditionele paardenrace die in Boxmeer niet weg te denken is. Een traditie met een rijke historie waarover de afgelopen jaren veel meer bekend is geworden. Bij het evenement strijden Boxmeerse Jonggezellen om de titel ‘Koning van de Metworst’.

In zijn presentatie op 15 januari a.s. zal Maurits Stoetzer vertellen over de 'Tijdelijck Jonggesellen van Boxmeer', de oude benaming voor Vereniging ‘De Metworst’. Hij zal spreken over de historie, maar ook over de moderne organisatie van het evenement en wat daar allemaal voor nodig is. De focus zal echter liggen op de oorsprong, vermeldingen uit het verleden en recente ontdekkingen, die nieuw licht op het ontstaan werpen. Ook zullen er enkele unieke filmbeelden te zien zijn.

Altijd nieuwsgierig geweest wat een ‘Schotsman’ in 1770 over ‘de Metworst’ schreef of wat een 'schrijende' waardin met de Jonggezellen te maken heeft? Kom dan maandag 15 januari naar het Venrays Museum voor deze interactieve en levendige presentatie.

De spreker
Maurits Stoetzer (52) is 17 jaar werkzaam als Sales Engineer bij Marel Poultry Processing in Boxmeer. Hij is geboren en getogen in Boxmeer en na een afwezigheid van 20 jaar in 2015 weer in Boxmeer gaan wonen. In 2012 is hij zich gaan interesseren voor historie van de Metworstrennen en de traditie waar de rennen uit voortkomen. In 2014 werd hij gevraagd mee te schrijven aan een boek, dat in 2015 ter ere van het 275 jarig bestaan van de Metworstrennen werd uitgegeven. Hij is sindsdien lid van de vereniging en direct actief geworden in diverse commissies. Daarnaast is hij sinds 2016 bestuurslid bij Historische Vereniging Nepomuk Boxmeer.

I.v.m. het door de brandweer gemaximaliseerde aantal bezoekers worden belangstellenden verzocht zich aan te melden bij de secretaris van Kring Venray. Dat kan via een mail naar: secretaris.lgog.venray@ziggo.nl.

De volledige uitnodiging kunt u hier vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit