Lezing door Rudi Liebrand: “De Maas-Buurttram in Venlo”

15 januari 2024

20:00 uur

Gemeenschapshuis De Bantuin – Pastoor Kierkelsplein 20, 5916 SW Venlo

Entree: leden gratis; niet-leden € 7,-

Op maandag 15 januari organiseert Kring Venlo een lezing “De Maas-Buurttram in Venlo” door Rudi Liebrand.

De lezing
In 1911 wordt de N.V. Maas-Buurtspoorweg (MBS) in Gennep opgericht. In iets meer dan een jaar tijd wordt de ruim 63 kilometer lange tramlijn aangelegd, grotendeels in de westelijke berm van de Rijksweg Nijmegen - Venlo. Met acht stoomlocs vervoert de maatschappij grote aantallen passagiers en massa's goederen en draagt op die wijze bij aan de ontwikkeling van Noord-Limburg. Vanaf 1934 stromen zelfgebouwde diesellocs in, in totaal 5 stuks. De stoomlocs gaan op reserve, maar zullen in de Tweede Wereldoorlog nog een taak krijgen. Op 17 september 1944 moet door het oorlogsgeweld de tramdienst gestaakt worden. Na de bevrijding blijkt zowel materieel als spoorbaan zodanig beschadigd dat besloten wordt de tramdienst niet meer op te starten. Het rollend materieel wordt aan trambedrijven in Zeeland en Rotterdam verkocht, waar het nog jaren dienst heeft gedaan.

In de lezing wordt allereerst met historische foto’s en een filmfragment een beeld geschetst van de hele route van de MBS-tram. Daarna komen de volgende onderwerpen aan de orde.
-De aanleg van de lijn en de problemen daarbij in o.a. Venlo.
-De exploitatie: reizigersaantallen en het vervoer van goederen.
-Het materieel: in de jaren dertig ging de MBS over van stoomlocomotieven naar zelfgebouwde diesellocs. Hoe kwam het dat er zoveel ongelukken gebeurden?
-De tram in oorlogstijd.
-De opheffing van het bedrijf. Was de tram rendabel?
-En tot slot: wat is er anno 2024 nog over dat herinnert aan de Maas-Buurttram?

De spreker

Oud-Gennepenaar Rudi Liebrand studeerde Nederlands aan de Radboud Universiteit. Hij stond ruim 20 jaar voor de klas als leraar Nederlands en was daarna stagecoördinator bij de Hogeschool Arnhem-Nijmegen. In de railwereld kreeg hij bekendheid door zijn standaardwerk over de Maas-Buurttram en zijn activiteiten voor de NVBS (Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwezen).

De volledige uitnodiging kunt u hier vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit