Lezing "Had onze Beethoven toch geen wortels in de Lage Landen? Over DNA, stamboom en geniale muziek."

30 november 2023

19:30 uur

WZC Ludinaca, Gasthuisstraat 32 te Lanaken

Entree: Gratis voor leden

Het bestuur van de Sectie Genealogie, Familiekunde Vlaanderen, afdeling Limburg, NGV Zuid-Limburg (NL) en de Kon. Geschiedkundige Kring Lanaken (GOSSU) nodigen u uit voor een lezing met als thema: ‘Had onze Beethoven toch geen wortels in de Lage Landen? Over DNA, stamboom en geniale muziek’ door Prof. Dr. Maarten Larmuseau, Genetic genealogist van de KU Leuven.

Over de lezing
Professor Maarten Larmuseau onderzocht de Vlaamse roots van componist Beethoven, het DNA van eigen dorpsgenoten en meerdere andere bekende figuren zoals laatst ook dit van koning Albert I van België. Mensen bleven niet onder de eigen kerktoren, zelfs niet in de middeleeuwen zo blijkt. Onlangs kwam hij tot de ontdekking dat Ludwig van Beethoven helemaal niet biologisch verwant was met diens veronderstelde Vlaamse familieleden. De meeste aanwijzingen uit zijn onderzoek doen de professor besluiten dat de vader van Ludwig een buitenechtelijk kind was en geen zoon van de Mechelse Lodewijk van Beethoven. Professor Larmuseau is in zijn nog jonge loopbaan al meerdere keren gelauwerd voor zijn onderzoeken.

Over de spreker
Professor Maarten Larmuseau is een Vlaamse geneticus en genealoog die gespecialiseerd is in genetische genealogie en genetisch erfgoed. Hij is docent en wetenschappelijk onderzoeker aan de Katholieke Universiteit Leuven en de Universiteit Antwerpen. Hij heeft veel onderzoek gedaan naar de historische koekoeksgraad, de mate waarin kinderen een andere biologische vader hebben dan de sociale vader, door het Y-chromosoom te koppelen aan stambomen. Hij heeft ook een groot burgerwetenschapsproject opgezet, MamaMito, om de maternale verwantschappen via mitochondriaal DNA te bestuderen. Hij is ook betrokken bij ethische kwesties rond genetisch genealogisch onderzoek. Hij heeft meegewerkt aan verschillende tv-programma’s over de geschiedenis en de familie van Vlaanderen.

Parkeren
Parkeergelegenheid is er voldoende aan het WZC zelf, het nabijgelegen Europaplein en eventueel de parking van de Euroscoopcinema.


U kunt de volledige uitnodiging hier vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit