Lezing 'De Maastrichtse Autopioniers' door Jac Maurer

4 december 2023

19:30 uur

StayOkay, Maasboulevard 101 te Maastricht

Entree: leden gratis; niet-leden €5,-

Op maandag 4 december om 19:30 uur bent u van harte uitgenodigd voor de lezing 'De Maastrichtse Autopioniers' door Jac Maurer.

De Maastrichtse autopioniers
Een autoloos Maastricht is nu ondenkbaar. Vóór 1900 weten de inwoners van deze stad niet beter. Een automobiel is dan nog nauwelijks gekend in de Limburgse contreien. In deze lezing vertelt Jac Maurer over de opkomst van het automobilisme in de Limburgse hoofdstad, toen de meest geïndustrialiseerde stad van Nederland. Het is een nog niet eerder verteld verhaal. Maurer geeft antwoord op vragen als: wie zijn de Maastrichtse autopioniers, hoe zien de eerste auto’s eruit, en wie verkoopt ze?

Het verhaal wordt geïllustreerd met veel afbeeldingen en foto’s van Maastrichtse auto’s en garagebedrijven, veelal nooit eerder gepubliceerd. Zichtbaar wordt hoe de auto zelf verandert van een eenvoudig voertuigje tot een gestroomlijnde limousine. Hoe het luxepaardje van de rijken zich ontwikkelt tot gebruiksvoorwerp van een grotere groep inwoners, zowel voor particulier als voor zakelijk gebruik. En ook: hoe Maastricht verandert door de komst van het automobiel. Met de vestiging van de eerste importeurschappen van Renault, Berliet, Delage en Nagant is Maastricht een belangrijke schakel in de vroege Nederlandse automobielgeschiedenis.

De spreker
Jac Maurer (Heerlen, 1950) studeerde, na eerst een technische opleiding gedaan te hebben, psychologie. Hij publiceert regelmatig over zijn werk en zijn hobby automobielgeschiedenis. Hierbij gaat zijn interesse vooral uit naar de opkomst van de auto. Hij schrijft regelmatig artikelen over autohistorische onderwerpen. Eerder verschenen zijn boeken ‘Gebr. Nefkens N.V., een eeuw autohistorie’ en ‘Renault, 100 jaar in Nederland’. Hij is onder meer lid van de Contactgroep Automobiel- en Motorrijwielhistorie (CONAM). In het boek De Maastrichtse autopioniers beschrijft hij deze ontwikkeling in de geboortestad van zijn ouders.

De volledige uitnodiging kunt u hier vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit