Lezing Lenie Probst: ‘Eindstation ‘de hel van Brüx’’

10 februari 2020

20:00 - 22:00 uur

Gemeenschapshuis De Bantuin (Pastoor Kierkelsplein 20, 5916 SW Venlo)

Entree: Leden LGOG: gratis / Niet-leden: € 5,-

Op maandag 10 februari 2020 organiseert Kring Venlo een lezing met als titel: Eindstation ‘de hel van Brüx' door Lenie Probst. Probst zal in deze lezing vertellen over de tijd die haar vader, Alois Probst, gedurende 646 dagen (1943 - 1945) heeft meegemaakt als prisoner of war (krijgsgevangene) in 'de hel van Brüx'. Dit verblijf legde hij na een behouden thuiskomst namelijk zeer uitvoerig en bijzonder beeldend vast op schrift; een aangrijpend verhaal.

Alois Probst maakte deel uit van een groep van ongeveer 1.200 Nederlandse krijgsgevangenen die in de zomer van 1943 terecht komen in Brüx, Tsjecho-Slowakije. Ze worden ondergebracht in een gigantisch internationaal complex van kampen met meer dan 30.000 gevangenen. Gedurende ongeveer twee jaar wordt Alois Probst tewerkgesteld in de Sudetenländische Treibstoffwerke Hermann Göring. Met name de vele bombardementen van de westelijke geallieerden op dit bedrijf en de allerbelabberdste omstandigheden waarin de gevangenen moeten zien te overleven, maken dit verblijf legendarisch. Terecht dan ook de benaming ‘de hel van Brüx’.

Probst en haar echtgenoot Jacques Crins gaan jaren later op zoek naar de achtergronden. Ze bezoeken archieven en Leny verwerkt literatuur, documenten, foto’s, dagboekfragmenten, tal van aantekeningen, brieven en tekeningen van slachtoffers tot een boek. Het door Alois Probst opgetekende verhaal, aangevuld met interessante wetenswaardigheden en achtergronden bij de oorlog, heeft geleid tot het boek Eindstation de hel van Brüx (2018) en deze presentatie.

Meer informatie -->


Vorige activiteit | Volgende activiteit