Lezing pastoor Frans Crutzen: 'Over papen en geuzen in Klimmen. Het verhaal van een skelet onder vlees!'
Kring Valkenburg en Heuvelland organiseert op dinsdag 11 februari 2020, in samenwerking met Heemkundevereniging Klimmen, een lezing door pastoor Frans Crutzen over de opkomst en ondergang van de protestantse kerkgemeenschap in Klimmen.
Vanaf ± 1135 is er in Klimmen sprake van een katholieke geloofsgemeenschap. De aangetroffen ruïne van een uit de 3e eeuw na Christus daterend gebouw wordt door Benedictijnermonniken van de proosdij Meerssen rond dat jaar tot kerk verbouwd en ingericht. Met de invoering van het Partagetractaat uit 1661 begint voor de gelovigen een nieuwe fase. De Landen van Overmaas worden verdeeld tussen Spanje en de Republiek, en Klimmen komt terecht in het Staatse Land van Valkenburg. De katholieke geestelijkheid wordt uit Klimmen verdreven, en wijkt uit naar het deel van Ransdaal dat tot het grondgebied van Wijlre (Duitse rijksheerlijkheid) hoorde en bouwt er een schuilkerk.
In 1663 blijkt in Klimmen een katholieke vrouw uit Klimmen protestants te zijn geworden. De classis van Maastricht dringt daarom in Den Haag aan op het benoemen van een predikant en een protestantse schoolmeester aldaar. Na vijf jaar wordt voor Klimmen Menso Heijdenrijck (1644-1724) beroepen. Hij moet in 1673 echter weer het veld ruimen wegens de komst van de Fransen. Na de Vrede van Nijmegen (1678) worden er tot in de Franse tijd (1794/1814) weer predikanten en schoolmeesters voor Klimmen benoemd, en wordt de kerk simultaan gebruikt door katholieken en protestanten. Het onderwijs blijft tot rond 1805 in protestantse handen. In 1800 overlijdt de laatste predikant van Klimmen, Johan Michael Leignes (1736-1800). De protestantse gemeente kwijnt langzaam maar zeker weg. Men wordt in eerste instantie verenigd met de Nederlands Hervormde gemeente Valkenburg-Gulpen.
Vorige activiteit | Volgende activiteit