Lezing Jac Lemmens “De Sinti in Limburg m.m.v. Adell-trio”.

Op woensdag 19 april organiseert Kring De Westelijke Mijnstreek een lezing “De Sinti in Limburg m.m.v. Adell-trio” door Jac Lemmens.

De lezing

De lezing door Jacques Lemmens gaat over Sinti in Limburg van 1555 tot 2022.

Deze lezing is tot stand gekomen na veel onderzoek in binnen- en buitenland en vele uren interviews met leden van de Sinti-gemeenschap in Limburg.

Lemmens maakt gebruik van tot nu toe onbekende bronnen en bijzondere documenten. Aan de hand hiervan legt hij een link naar zijn eigen verleden, zijn beweegredenen om geschiedenis te gaan studeren en de Holocaust tijdens de Tweede Wereldoorlog die de Wereldoorlog die de joodse- en Sinti-gemeenschap zo onwaarschijnlijk hard heeft getroffen.

Hij kijkt echter ook terug naar de oorsprong van de Sinti. Zes eeuwen geleden kwamen zij naar West-Europa en hadden zij een onwaarschijnlijke rol tijdens het feodale tijdperk. Ook belicht hij hun komst naar Limburg vanuit Duitsland. De Tweede Wereldoorlog krijgt een naam en een beeld aan de hand van vele foto’s. Deze tijd is voor Sinti onbespreekbaar en daarom spreken we ook van de ‘Vergeten Holocaust’ bij de Sinti.

Tot slot kijken we naar de periode na de Tweede Wereldoorlog, de grote kloof heden ten dage tussen Sinti en de rest van de samenleving en zo wordt er een beeld geschetst van een bevolkingsgroep die zich nooit bevrijd heeft gevoeld. De lezing zal opgeluisterd worden door gypsiemusic door het Adell-trio.

Praktische informatie

Graag vooraf aanmelden bij de secretaris uitsluitend via e-mail: helmi.vanbergen@home.nl.

De volledige uitnodiging is hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit