Lezing 'Het verblijf van Anne Frank in Aken, 1933-1934' door Holger Dux

23 januari 2020

20:00 uur

Óp Sankt-Tolbert, Bloemendalstraat 11a te Vaals

Entree: Vrije gave

In samenwerking met de Heemkundevereniging Sankt-Tolbert organiseert de Kring Valkenburg en Heuvelland op donderdag 23 januari 2020 een lezing (in het Duits) door Holger Dux over het verblijf van Anne Frank in Aken op weg naar Amsterdam.

Bij de geschiedenis van Anne Frank denken de meeste mensen aan het Achterhuis aan de Prinsengracht. Anne werd in 1929 in Frankfurt geboren, en woonde daar tot juli 1933. Haar vader vluchtte toen naar Nederland. Anne volgde hem in februari 1934. Het gezin woonde tot juli 1942 aan het Merwedeplein in Amsterdam. Daarna doken ze onder in het Achterhuis.

Minder bekend is dat Anne Frank van juli 1933 tot januari 1934 bij haar oma in Aken verbleef. Annes moeder was in Aken geboren, en Annes oma, Rosa Holländer-Stern, woonde daar totdat ook zij in 1939 naar Amsterdam vertrok. Hier overleed ze in 1941 aan kanker. Van de familie Holländer, die tot de gegoede burgers behoorde en een ‘Altwarenhandlung’ dreef, is het verblijf in Aken vanaf 1890 bekend. Het familiehuis in Aken is echter verdwenen. Een plaquette en drie zogenaamde struikelstenen in het trottoir herinneren aan de plek.

Het leven van Anne Frank is door haar dagboek en door de talrijke door de Anne Frank Stichting in Amsterdam uitgegeven biografieën goed gedocumenteerd. De heer Holger Dux uit Aken zal aan de hand van afbeeldingen en teksten de regionale geschiedenis van Anne Frank belichten. Dux was betrokken bij de tentoonstelling Anne Frank - eine Geschichte für heute in 2001 en organiseert sindsdien wandelingen en excursies over dit thema.

Het is mogelijk dat er foto-, film- of geluidsopnames worden gemaakt en gebruikt (gepubliceerd) b.v. op sociale media. U wordt door uw aanwezigheid geacht daarvoor uw toestemming te hebben verleend en daarmee akkoord te gaan.

Meer informatie -->


Vorige activiteit | Volgende activiteit