De slag om de Atlantische oceaan

28 januari 2020

19:00 uur

Bibliotheek Landgraaf, vestiging Burgerhoes Landgraaf, Raadhuisplein 1 te Landgraaf.

Entree: Leden van LGOG en de Bibliotheek Landgraaf zijn gratis / Niet-leden betalen €3,-

Op dinsdag 28 januari organiseert Kring Parkstad i.s.m. bibliotheek Landgraaf een lezing door Hub Schetters over 'De Slag om de Atlantische Oceaan'.

“Het enige dat mij werkelijk beangstigde gedurende de oorlog was het duikbotengevaar”

aldus Winston Churchill, de grote Britse oorlogsleider. Hij doelde daarmee op de bijna geslaagde inspanningen van de Duitse Kriegsmarine om de levensader van groot Brittannië met de Verenigde Staten af te snijden. Niet alleen zou er hongersnood ontstaan in Engeland, maar het land kon dan ook niet meer dienen als springplank voor de geplande invasie van Nazi-Europa.

Door hun gigantische productiecapaciteit werden de Verenigde Staten met recht het Arsenaal van de Democratie genoemd. De achilleshiel waren de lange en uiterst gevaarlijke konvooiroutes over de onberekenbare Atlantische Oceaan met de altijd op de loer liggende Duitse U-boten. Deze slaagden er aanvankelijk in om honderden geallieerde schepen bijna ongestraft te torpederen, maar zij raakten langzamerhand achterop bij de groeiende technische ontwikkelingen en het materiële overwicht van hun tegenstanders. Tijdens de laatste oorlogsmaanden werden vertrekkende bemanningen van Duitse onderzeeboten niet meer vrolijk uitgewuifd. De kans op terugkeer was toen vrijwel uitgesloten. De Tweede Wereldoorlog betekende ook het einde van de overheersende rol van de grote oppervlakteschepen.

De verliezen aan beide kanten waren enorm. Er gingen zo’n 30.000 koopvaardijschepen ten onder en driekwart van de gebouwde onderzeeërs deelde dit lot, meestal met de volledige bemanning van ongeveer 50 man. De cruciale inzet van burgerbemanning van de handelsvloot is doorgaans onderbelicht gebleven. Zo’n 30.000 van hen keerde niet naar hun thuishaven terug.

Deze historische slag duurde onophoudelijk van de eerste dag tot de laatste dag van de Tweede Wereldoorlog. Zij heeft misschien wel de belangrijkste bijdrage aan de geallieerde overwinning geleverd. Tijdens deze avond is een aantal schaalmodellen te zien van Duitse onderzeeërs, ingezette vliegtuigen en een escortevaartuig voor konvooien.


Aanmelden is gewenst. Dat kan via info@bibliotheeklandgraaf.nl of telefonisch 045-5695660.

Bekijk hier de volledige uitnodiging >>


Vorige activiteit | Volgende activiteit