Lezing ‘Het dorp en mijn familie; Gulpen 1810 – 2010’

14 maart 2022

19:30 uur

Thermenmuseum (Coriovallumstraat 9, Heerlen)

Entree: Leden: gratis, niet-leden: € 5,00

De lezing

Op maandag 14 maart organiseert Kring Parkstad een lezing door Pierre Hupperts over zijn boek Het dorp en mijn familie; Gulpen 1810 – 2010. Pierre Hupperts (1955) woont in Utrecht. Voor zijn werk reisde hij veel. Toch heeft hij altijd een sterke band met zijn geboortedorp gehouden.

In 1810 arriveert de tweejarige Jan Hendrik Hupperts samen met zijn moeder en zus in Gulpen, het geboortedorp van zijn moeder, weduwe Eva Maria Hupperts-Vinck. De nakomelingen van de aanvankelijk zeer arme en analfabete familie zullen zich binnen een paar generaties ontwikkelen tot schoenmakers, middenstanders, onderwijzers, dirigenten, mijnwerkers, kosters en hooggeplaatste geestelijken.

In zijn boek vervlecht mijnwerkerszoon Pierre Hupperts op toegankelijke wijze tweehonderd jaar geschiedenis van zijn geboorteplaats Gulpen met die van zijn familie. Hij beschrijft wat uniek is aan dat dorp middenin het Zuid-Limburgse Heuvelland, dichtbij Duitsland en België. Bezien vanuit het dorp en door de ogen van de familie laat hij zien hoe maatschappelijke ontwikkelingen in de lokale samenleving doorwerken. Denk aan de gevolgen van oorlogen, de rol van adellijke grootgrondbezitters, de invloed van de rooms-katholieke kerk, het opkomend toerisme, de steenkolenmijnen en de groeiende emancipatie. Ook is er aandacht voor het rijke verenigingsleven, zoals bijvoorbeeld het binnen en buiten Gulpen succesvolle operagezelschap van de Figaroclub, waarin de familie Hupperts heel actief was.

Aanmelding

Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij de voorzitter van Kring Parkstad Limburg: Martin van der Weerden. Dat kan per mail: mwvdweerden@ziggo.nl

De volledige uitnodiging is hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit