VOL: Cursus 'Baksteen: een revolutie in de bouwkunst'

15 maart 2022

19:30 uur

Museum de Kantfabriek (Americaanseweg 8, Horst)

Entree: Leden: € 35,00, niet-leden: € 45,00

Wegens grote belangstelling is deze cursus inmiddels volgeboekt. U kunt zich niet meer aanmelden!

Op drie avonden in maart en april organiseert Kring Ter Horst een cursus over het gebruik van baksteen door de eeuwen heen en de bijzondere vormen die het kan aannemen. De cursus wordt gegeven door Wil Boetzkes. Hij is directeur van Posterheide Brabant, een gespecialiseerd instituut dat al 30 jaar op professionele wijze, cursussen, reizen en excursies op het gebied van kunst- en cultuurgeschiedenis organiseert.

Baksteen is een van de oudste bouwmaterialen en heeft in de loop der tijd ongekende mogelijkheden geboden. Door verbetering van productie kreeg baksteen dezelfde sterkte als natuursteen, met als voordeel dat het zich gemakkelijker liet vormen en dat decoratieve patronen in principe tot in het oneindige herhaald konden worden. Met de ontwikkeling van glazuren was het mogelijk om de baksteen in levendige kleuren te produceren. In Mesopotamië en het Indus-dal werd de basis gelegd. Voor de Romeinen was baksteen één van de grootste inventies. Rond 1200 kwamen bakstenen in heel Europa en Azië voor, romaans en gotiek leverden unieke staaltjes van vakmanschap op, boeddhisme en islam verwerkten het tot een sprookjesachtige bouwkunst. Vanaf de renaissance tot de 17de eeuw leidde de technologische vooruitgang in Europa tot andere toepassingen van baksteen. Het werd vooral goedkoper en het gebruik ervan meer verbreid. Met de introductie van de mechanisatie was baksteen in de 19de eeuw uitgegroeid tot het standaardmateriaal voor commerciële en industriële toepassingen.

De cursusavonden zijn als volgt:

  • Cursusavond 1 op 15 maart: Van leem tot inventieve bouwkunst in de antieke oudheid en middeleeuwen
  • Cursusavond 2 op 29 maart: Verbluffende technologie in de middeleeuwen en renaissance: van Pagan en Iran tot de Wolga en Italië
  • Cursusavond 3 op 5 april: Precisie en mechanisatie: baksteen tussen Verlichting en de moderne tijd

Als u graag wilt deelnemen, dan kunt u zich via een email naar secretaris@lgogterhorst.nl aanmelden. De acceptatie is volgens volgorde van aanmelding en met voorrang voor de leden van de Kring ter Horst. De maximale groepsgrootte is 24 deelnemers, waarmee een 1.5 m. afstand kan worden gerealiseerd. De toegang is conform de dan geldende coronamaatregelen.

De volledige uitnodiging is hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit