Lezing ‘Foute archeologie. Opgravingen voor het Derde Rijk’

4 november 2021

19:30 uur

Podium Babel (Engelenkampstraat 23, 6131 JD Sittard)

Entree: Leden: gratis / niet-leden: € 5,-

Op donderdag 4 november organiseert de Sectie Archeologie de lezing Foute archeologie in land en regio. Opgravingen in dienst van het Derde Rijk die gegeven zal worden door Bart Jan de Graaf, cultuur- en ideeënhistoricus.

Op 1 juli 1935 wordt in nazi-Duitsland de Forschungsgemeinschaft Deutsches Ahnenerbe e.V. (onderzoeksvereniging Duits voorouderserfgoed) opgericht. Doel van het onderzoeksinstituut is om op basis van archeologisch, antropologisch en historisch onderzoek de vermeende superioriteit van het zogenaamde ‘Arische ras’ vast te stellen. De aandacht gaat in eerste instantie vooral uit naar de middeleeuwse Duitse vorsten en het Germaanse runenschrift, maar al snel richt men de blik op de streken waar het Arische ras zijn oorsprong zou hebben, waarbij de hypotheses uiteenlopen van de ‘boreale gebieden’, Nepal en India tot aan het legendarische Atlantis.

Wanneer in 1940 Nederland door Duitsland wordt bezet, zal dat ook gevolgen hebben voor de beoefening van de archeologie. IJveraars voor de ‘Dietse’ gedachte zien hun kans schoon en propageren de scheiding van het ‘volkseigene’ van ‘volksvreemde’ invloeden. Met tentoonstellingen, werkgroepen en tijdschriften wordt het ‘volksch ontwaken’ verkondigd. De werkzaamheden van de Sittardse ‘Frankische Werkgemeenschap voor Heem en Cultuur “de Spade’’ getuigen daarvan.

U kunt zich aanmelden via deze link. Ben er snel bij, want er zijn 40 plaatsen beschikbaar. Aanmelden kan tot uiterlijk dinsdag 2 november. Vergeet niet uw vaccinatie-, test- of genezingsbewijs mee te brengen.

De volledige uitnodiging kunt u hier vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit