Lezing "Fossa Eugeniana, machtsstrijd in het Maas- en Rijnland rond 1626"

12 december 2022

20:00 uur

Gemeenschapshuis De Bantuin, Pastoor Kierkelsplein 20, 5916 SW Venlo

Entree: Leden: gratis, niet-leden: € 5,-

Op maandag 12 december organiseert Kring Venlo een lezing ''Fossa Eugeniana, machtsstrijd in het Maas- en Rijnland rond 1626" door Roel Zijlmans.

De lezing

Met het kanaalproject Fossa Eugeniana probeerden de machthebbers in de Zuidelijke Nederlanden rond 1626 de Rijn met de Maas, de Schelde en de Vlaamse zeehavens te verbinden. De literatuur over dit onderwerp is vrij beperkt en vooral gericht op de uitvoering van het deel tussen Rijn en Maas. In de lezing wordt ingegaan op aspecten zoals de politieke en economische achtergronden, eerdere projecten, trajectkeuze, onderhandelingen tussen betrokken partijen en plannen voor het aansluitende deel tussen Maas en Schelde. Dit mede op basis van nieuwe bronnen in binnen- en buitenlandse archieven.

De spreker

Roel Zijlmans (Venlo, 1945), studeerde civiele techniek in Delft. Hij werkte bij de Hoofddirectie van de Waterstaat en voerde onderhandelingen over verdragen inzake Europees waterbeleid, de Rijn, de Maas en de Schelde. Was ook secretaris-generaal van de Internationale Rijncommissie in Koblenz en de Internationale Maascommissie in Luik. Hij promoveerde hij in 2016 aan de universiteit Tilburg op het proefschrift Troebele betrekkingen: Grens-, scheepvaart- en waterstaatskwesties in de Nederlanden tot 1800 (Hilversum, 2017). Dit proefschrift bevat een uitgebreid hoofdstuk over de Fossa Eugeniana.

De volledige uitnodiging is hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit