Geannuleerd: Lezing: Minervalia, het oudst bekende literaire drukwerk uit Maastricht

12 december 2022

19:30 uur

StayOkay, Maasboulevard 101 te Maastricht

Wegens omstandigheden wordt onderstaande lezing helaas geannuleerd.

Op maandag 12 december organiseert Kring Maastricht een lezing over Minervalia, het oudst bekende literaire drukwerk uit Maastricht.

De lezing

In 2019 wist de Universiteitsbibliotheek Maastricht (UB) in het bezit te komen van een zeer zeldzaam boek, de Minervalia van Jean Guyot de Châtelet, het oudst bekende literaire drukwerk uit Maastricht. Het verscheen met keizerlijk privilege in 1554 in druk bij de Maastrichtse drukkerij van Jacobus Bathen. Het werk laat op humoristische wijze de overwinning zien van wetenschap en studie op de domheid en onwetendheid. De tekst is doorspekt met citaten van klassieke en vroegmoderne auteurs, heeft een prachtige, moderne typografie en verschaft inzicht in de muziekkennis van deze regio tijdens de zestiende eeuw.

Behalve het gebruik van deze bijzondere druk voor onderwijs en onderzoek, wil de UB de Latijnse tekst voor een breder publiek toegankelijk maken. Er is zelfs een wens om het drama door een hedendaagse toneelgroep op te laten voeren. Met enthousiasme is een vrijwilligersgroep aan de slag gegaan met een vertaling naar het Nederlands. In deze lezing geeft de heer Guus Janssen inzage in de eerste concrete resultaten van dit project. Daarnaast gaat hij in op de persoon van Joannes Guyot (Joannes Guidonius Castiletanus), het culturele klimaat in het bisdom Luik in zijn tijd en de literaire context van de Minervalia. De heer Odin Essers, conservator van de Bijzondere Collecties van de Universiteit Maastricht, verzorgt een korte inleiding op de lezing.

De volledige uitnodiging is hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit