Lezing De herders en de koningen

14 december 2022

20:00 uur

Leste Geulde, Noordsingel 75 in Horst

Entree: Leden: gratis, niet-leden: € 5,-

Op woensdag 14 december organiseert Kring Ter Horst een lezing "De herders en de koningen".

De lezing

Namens het bestuur van LGOG Kring Ter Horst nodigen wij u uit voor een lezing op woensdagavond 14 december 2022. Een lezing die past bij de donkere dagen voor kerstmis. Wij hebben Wouter Prins bereid gevonden om een lezing te houden over kerst in de kunst
Kerst is het feest van de vrede, van de eenheid, van het Licht. Gelovigen en niet-gelovigen voelen zich aangetrokken tot deze donkere dagen, vol van gezelligheid en warmte. Wie zich verdiept in de evangelies van Mattheus en Lucas, in de tradities van westerse en oosterse christenen, ervaart dat kerst eigenlijk niet uit één -, maar uit twee feesten bestaat. Ook in de kerstvoorstellingen door de eeuwen heen, ja zelfs in onze kerststal thuis, komt dit onderscheid naar voren. Er is een kerst van intimiteit en beslotenheid en er is een kerst van openbaarheid, een kerst van de herders en een kerst van de koningen.
Dit onderscheid komt naar voren in een presentatie van mooie en interessante kerstvoorstellingen, die wij gaan bekijken door de ogen van Byzantijnse keizers, de Heilige Franciscus, Antwerpse koopvaarders en moderne kunstenaars.

De spreker

Wouter Prins, is senior conservator en artistiek leider bij Museum Krona. Een museum met kunst, klooster en kruidentuin, dit museum vertelt verhalen, die hun oorsprong hebben in het Christendom. Een rijke religie die van grote invloed is op onze geschiedenis en cultuur. En waarvan de invloeden nog steeds merkbaar zijn in ons dagelijks leven. Denk daarbij aan onze feestdagen zoals het vieren van kerstmis.

De volledige uitnodiging is hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit