Lezing en film ‘In the Hour of Victory’

Op maandag 19 februari organiseert Stichting Overloon War Chronicles in samenwerking met Adelbert Venray, Literair Café Venray en LGOG Kring Venray een avond met lezing en film ‘In the Hour of Victory’.

Stichting Overloon War Chronicles stelt zich onder andere ten doel de portretfoto’s en de achtergrondverhalen te verzamelen van de 281 gevallen strijders voor onze vrijheid, die hun laatste rustplaats hebben gekregen op de Britse oorlogsbegraafplaats aan de Vierlingsbeekseweg in Overloon.

Een van de aldaar begraven soldaten is de uit het Britse overzeese gebiedsdeel Bermuda afkomstige major Anthony F. (‘Toby’) Smith. Tijdens het onderzoek naar hem, stuitte Overloon War Chronicles op een bijzondere erfenis.

Toby Smith was zeer begaan met de bedreiging van de vrije wereld door Nazi-Duitsland en heeft zich daarom in 1940 vrijwillig aangemeld bij het Britse leger. Hij sneuvelde op 14 oktober 1944 tussen Overloon en Merselo en werd begraven op het Overloon War Cemetery. De herinnering aan hem leeft voort doordat zijn verhaal, meer dan 50 jaar na het einde van de oorlog, door zijn kleinzoon én schrijver Jonathan D. Smith werd herontdekt in de ruim 300 persoonlijke brieven die Toby destijds aan zijn vrouw heeft geschreven. Deze brieven geven een gedetailleerde en intieme kijk op hoe hij en zijn gezin de oorlog beleefden.

Zijn kleinzoon heeft deze brieven verwerkt in een boek: ‘In the Hour of Victory’. Dit boek is vervolgens aanleiding geweest om het relaas van major Smith te verwerken in een gelijknamige documentaire film. Deze film, die deze avond (Nederlands ondertiteld) aan u getoond wordt, heeft verschillende prijzen gewonnen op internationale filmfestivals in de VS en in het Verenigd Koninkrijk.

Voorafgaand aan de film zal dhr. Piet Peters uit Overloon een korte lezing verzorgen over de achtergronden van de grote slag om Overloon-Venray, waarin major Anthony Smith gesneuveld is.

Indien u deze activiteit wilt bijwonen, dan wordt u verzocht zich aan te melden bij de secretaris van Kring Venray. Dat kan via een e-mail naar: secretaris.lgog.venray@ziggo.nl

De volledige uitnodiging kunt u hier vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit