Deze activiteit is volgeboekt Lezing ‘Eerste mensen in de Lage Landen’, door Yannick Raczynski-Henk

19 januari 2024

19:30 uur

Stichting Erfgoed Stein, Hoppenkampstraat 14a, Stein

Entree: Leden: gratis, niet-leden: € 3,50

Deze activiteit is volgeboekt

Op vrijdag 19 januari organiseert Erfgoed Stein in samenwerking met Sectie Archeologie een lezing ‘Eerste mensen in de Lage Landen’, door Yannick Raczynski-Henk.

Lezing

Op de valreep van 2022 verschijnt het boek De eerste mensen in de Lage Landen bij uitgeverij Van Gorcum. Yannick Raczynski-Henk en Gerrit Dusseldorp geven in dit boek een overzicht van de recentste ontwikkelingen in de archeologische wetenschap, en in al die andere takken van wetenschap, zonder welke archeologen het stadium van potjes verzamelen omwille van het potjes verzamelen nooit zouden zijn ontgroeid. Wat De eerste mensen in de Lage Landen ook doet, is de resultaten van al deze ontwikkelingen schetsen.

Wie zijn wij? Wie zijn de Neanderthalers? Hoe lang lopen wij al rond in het huidige Nederland? En zij dan? En waarom zij niet meer en wij wel? Zijn er ook nog anderen geweest? De ontwikkelingen gaan razendsnel; sinds zijn lezing over vuursteentechnologie eerder dit jaar heeft Yannick dat verhaal al op twee punten moeten aanpassen als gevolg van nieuwe ontdekkingen. Met name op het gebied van ancient DNA ligt het tempo moordend hoog. En dan zeggen dat er niks gebeurt in de paleolithische archeologie! Droge wetenschappelijke data vertalen in verhalen over mensen van vlees en bloed is een taak vol valkuilen. In zijn verhaal gaat Yannick in op wat die valkuilen zijn, en wat het resultaat van die vertaalslag is.

Van deze voorlopig laatste vertaalslag. Van knuppel zwaaiende knuppels naar edele wilden, en van edele wilden naar sneue verliezers in de evolutionaire race tussen onze twee soorten, en van bronzen medaillewinnaars naar klimaatslachtoffers. Neanderthalers hebben in onze perceptie veel verschillende rollen gehad. Welke daarvan klopt nou echt? En kunnen we daar überhaupt iets over zeggen?

Praktische informatie

Leden LGOG op vertoon van ledenpas zijn gratis, vrijwilligers Erfgoed Stein ook gratis. Anderen betalen €3,50 entree, te voldoen op bankrekening Stichting erfgoed Stein NL48RABO0191976547 met vermelding lezing eerste mensen lage landen.

U kunt zich aanmelden via dit formulier.Vorige activiteit | Volgende activiteit