Deze activiteit is volgeboekt Gevangen in de mijn? Tewerkstelling van politieke delinquenten in Nederlandse steenkolenmijnen door Annet Schoot Uiterkamp

23 januari 2024

19:30 uur

Het Nederlands Mijnmuseum, Doctor Poelsstraat 29 te Heerlen

Entree: leden gratis; niet-leden €5,-

Deze activiteit is volgeboekt

LGOG Kring Parkstad nodigt u graag uit op dinsdag 23 januari voor de lezing “Gevangen in de mijn? Tewerkstelling van politieke delinquenten in Nederlandse steenkolenmijnen 1945-1958”.

De lezing
Het is vrij onbekend dat na de Tweede Wereldoorlog duizenden politieke gevangenen gewerkt hebben in de mijnen. Hoe was dat mogelijk? Het ging daarbij om gevangen genomen ‘foute’ Nederlanders, collaborateurs die mogelijk hadden samengewerkt met de Duitsers of alleen maar lid waren geweest van de NSB. Zij waren direct na de bevrijding van Zuid-Limburg in het najaar van 1944 gearresteerd en opgesloten. Werden de gevangenen gedwongen om de mijnen in te gaan, kregen ze misschien daardoor minder straf en wat was de reactie van de vrije mijnwerkers?

De spreker
Annet Schoot Uiterkamp (1950) studeerde sociale en economische geschiedenis aan de Katholieke Universiteit in Nijmegen en volgde de opleiding tot wetenschappelijk bibliothecaris aan de Universiteit van Amsterdam. Na andere banen, was zij van 1990 tot 2015 werkzaam als bibliothecaris, eerst bij de Opleiding Tolk-Vertaler, later bij de Jan van Eyck Academie, beide in Maastricht. Na haar pensionering in 2015 begon ze aan het onderzoek, dat leidde tot haar promotie aan de Universiteit van Maastricht in oktober 2022 op het proefschrift Kolen en kampen. Tewerkstelling van politieke delinquenten in Nederlandse steenkolenmijnen, 1945-1958.

Aanmelding is verplicht via info@lgog.nl o.v.v. Kolen en uw naam.

De volledige uitnodiging kunt u hier vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit