Lezing door Rob Dückers: En dan gaat er een luikje open...Laatmiddeleeuwse muurschilderingen in de Thornse Abdijkerk

2 oktober 2023

19:30 uur

Het Witte Kerkje Voorstad St. Jacob 72, Roermond

Entree: leden gratis; niet-leden €2.50-

Op maandag 2 oktober organiseert het LGOG Kringbestuur Roermond in samenwerking met de Stichting Rura de lezing “En dan gaat er een luikje open... Laatmiddeleeuwse muurschilderingen in de Thornse Abdijkerk”.

De lezing
Wie in de late Middeleeuwen een kerk in onze streken binnenliep, werd begroet door kleurenpracht. Niet enkel gebrandschilderde ramen, geschilderde altaarstukken, geborduurde altaarvoorhangsels en gepolychromeerde beelden gaven kleur, ook de architectuur zelf was vaak drager van kleur middels muur- en gewelfschilderingen. Deze schilderingen zijn niet altijd zichtbaar gebleven. Veranderingen in smaak, functie en inrichting onttrokken ze vaak aan het gezicht, of ze raakten door verbouwingen of schade verloren. Toch duiken bij restauraties nog regelmatig schilderingen op achter lagen witkalk. Zo ook in de Thornse Abdijkerk. In de lezing gaan we eerst algemeen in op de functie en plaatsing van schilderingen, de techniek die erachter zit, de mensen die ze maakten en de motieven die men gebruikte. De Thornse Abdijkerk dient vervolgens als casus. Veel van de schilderingen in deze kerk zijn aan het oog onttrokken. De lezing geeft inzicht in hoe we toch iets kunnen zeggen over en iets kunnen laten zien van de pracht die er ooit geweest is maar nu deels aan het oog onttrokken is, en laat verbanden zien met andere takken van laatmiddeleeuwse kunst. De lezing geeft tevens een inkijkje hoe een dergelijk onderzoek naar de reconstructie van schilderingen die grotendeels aan het zicht onttrokken zijn - en dat in dit geval nog in volle gang is - in zijn werk gaat.

De spreker
Deze lezing wordt verzorgd door drs. R. Dückers. Rob Dückers (1972) is kunsthistoricus en als executive director en docent kunstgeschiedenis werkzaam bij Emerson College European Center, de Europese campus van Emerson College Boston (USA). Rob treedt geregeld op als gastconservator voor tentoonstellingen en publiceert geregeld op het gebied van laat-middeleeuwse handschriften, kunst en kerkschatten

Gelet op de belangstelling voor onze lezingen dient u zich tijdig voorafgaand aan te melden op het adres info@lgog-roermond.nl (alléén dit mailadres!) met vermelding of u een introducé (een niet-LGOG lid of niet-RURA donateur) meebrengt.

De volledige uitnodiging kunt u hier vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit