Lezing 'Het wonder van de hbs. Een onderwijshervorming die slaagde'

22 november 2021

16:00 uur

De Oranjerie, Kloosterwandplein, Roermond

Op maandag 22 november om 16:00 uur zal Jan Blokker een lezing houden over 'Het wonder van de hbs. Een onderwijshervorming die slaagde'.

De Hogere Burgerschool geldt als een van de beste scholen die Nederland ooit gekend heeft. De school was een typisch product van het optimistische vooruitgangsgeloof van de jaren 1860, ontworpen door de grote staatsman Thorbecke en in de praktijk vormgegeven door enthousiaste liberale doeners. Maar in de vroegste jaren was de nieuwe school in veel plaatsen eigenlijk een mislukt project. De aanmeldingen vielen tegen, de examenresultaten waren matig, veel leerlingen maakten de school niet af en de schoolbesturen hadden vaak grote moeite om goede leraren te vinden. Niettemin bleef de hbs overal in het land overeind. Het mag een wonder heten dat de school niet al na korte tijd vanwege te hoge kosten en gebrek aan succes werd opgeheven.

Jan Blokker onderzoekt het enthousiaste begin van de hbs in twaalf kleinere gemeenten in de buitengewesten van Nederland.

Gelet op de belangstelling voor onze lezingen en het beperkt aantal plaatsen is het absoluut noodzakelijk dat u zich tijdig voorafgaand aanmeldt op het e-mailadres info@lgog-roermond.nl. Vermeld ook het aantal personen waarmee u komt.

Vergeet niet dat U een vaccinatiebewijs moet kunnen tonen of een QR-code op uw telefoon!

Bekijk hier het volledige convocaat.


Vorige activiteit | Volgende activiteit