Lezing door Gerard Driessen: “Het patronaat”

14 november 2022

20:00 uur

Gemeenschapshuis De Bantuin – Pastoor Kierkelsplein 20, 5916 SW Venlo

Entree: Leden: gratis, niet-leden: € 5,-

Op maandag 14 november organiseert Kring Venlo een lezing “Het patronaat” door Gerard Driessen.

De lezing

In november 2022 is het 100 jaar geleden dat het Patronaat van de Onze-Lieve Vrouwparochie in de Hendrikxstraat in Venlo-Zuid officieel werd geopend. Voor het bestuur van de Stichting Trefcentrum, de huidige eigenaar van het betreffende gebouw, reden om een boek te laten schrijven over het wel en wee van het gebouw en zijn gebruikers.
Een mooie gelegenheid om eens stil te staan bij het verschijnsel Patronaat, een instituut verbonden aan de katholieke kerk- dat al langer dan die 100 jaar bestaat.

De opkomst hangt samen met de opkomst van de industrialisatie en de verschuiving van het ambachtelijke werk naar massaproductie. Voor Nederland is de opkomst ook gekoppeld aan het invoeren van de leerplicht van 6 tot 12 jaar. Voor de kerk is het Patronaat dé plek om op een andere manier binding te houden met de parochianen en zeker ook met de werkende jeugd die ze niet meer via de school kan bereiken. Het is ook een plek waar gewerkt kan worden aan het vormen van strijdbare katholieken én een plek waar aandacht is voor scholing van arbeiders.

Naast allerlei activiteiten met een religieus tintje zijn er ook ontspanningsactiviteiten. De betekenis voor het verenigingsleven mag dan ook niet worden onderschat. In de lezing wordt stilgestaan bij het verschijnsel Patronaat, bij de verschillende patronaatsgebouwen in onze omgeving en vervolgens vooral bij hun betekenis voor de mensen aan de hand van de activiteiten die er hebben plaatsgevonden. Aan de veranderingen in die activiteiten kun je mooi de veranderingen in de maatschappij aflezen.

Gerard Driessen

Is de schrijver van het boek “100 jaar Patronaat”. Hij is al vanaf zijn jeugd vanuit het verenigingsleven bij het Patronaat/Ut Tref in Venlo-Zuid betrokken. Na zijn pensionering uit het onderwijs heeft hij zijn interesse voor geschiedenis vooral gericht op de regionale en plaatselijke geschiedenis. Zo is hij bestuurslid van de kring Venlo van het LGOG, rondleider in het Limburgs Museum en vertelt hij regelmatig over Venlo in de Meeuwbeemd.

De volledige uitnodiging is hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit