Lezing door Fred Humblé over ‘Architect Alphons Boosten’ in samenwerking met VSV

21 november 2019

19:30 uur

Oos Zittesj Hoes, Odasingel 659 te Sittard

Op donderdag 21 november 2019 organiseert Kring de Westelijke Mijnstreek in samenwerking met Vereniging Sittards Verleden (VSV) een lezing door Fred Humblé over de architect Aphons Boosten. De kerken naar ontwerp van de architect Alphons Boosten (1893-1951) lopen als een lang lint door de Provincie Limburg. Een interessant onderdeel van het Limburgse culturele erfgoed dat gekoesterd zou moeten worden. Boosten ontwierp ca. 30 kerken, die werden gebouwd tussen 1924 en 1954. De vooroorlogse periode kunnen we als een vernieuwende ontwikkelfase zien. De wederopbouwtijd als de realisatiefase hiervan, die in een snel veranderende en andere tijd terecht zou komen. In de Westelijke Mijnstreek is de kerk van Beek Genhout 1935/36 een sleutelwerk en tevens één van de hoogtepunten in zijn werk.

In een inleidende lezing brengt Fred Humblé de hele ontwikkeling van Boosten’s kerken in beeld, als onderdeel van een nog veel omvangrijker oeuvre. Eerder gaf Humblé voor het LGOG lezingen over het werk van Alphons Boosten in Horst (2011), Maastricht (2012) en Weert (2018) die nu aangevuld zullen worden met het werk van Boosten in de Westelijke Mijnstreek.

Vanuit een architectonisch perspectief zal Humblé een aantal vragen beantwoorden: Wat maakt deze gebouwen bijzonder? Waar was de ontwerper naar opzoek? Hoe verhouden ze zich tot het tijdsbeeld waarin ze tot stand kwamen? Daarna vertelt hij iets over zijn eigen projecten in Sittard, waaronder de Odaflat en de appartementen aan de Parklaan die binnenkort gerealiseerd zullen worden. Dit is tevens een goede gelegenheid om het werk van Alphons Boosten te vergelijken met het werk van zijn tijdgenoot Jos Wielders, die de Parklaan al eerder een fraai aanzien gaf.

Over de spreker: Fred Humblé (1954) studeerde aan de Technische Universiteit in Eindhoven. Hij is sinds 1992 zelfstandig architect in Maastricht. Op het moment werkt hij voor het bureau Humblé, Martens & Willems architecten. Dit bureau restaureerde het Lidwinahuis van Boosten (1936) dat bij de Beyart in Maatricht hoort. Recente realisaties zijn onder andere het centrumplan Vaals, een woonwijk op het Enka-terrein in Ede, de restauratie van de Gemeenteflat en het Klevarieterrein met de restauratie van de Polvertorenflat in Maastricht. Fred Humblé is tevens supervisor van de bovengrondse ontwikkeling na de ondertunneling van het A2 tracé en was van 2004-2018 acting-professor aan de RWTH in Aachen.

Meer informatie -->


Vorige activiteit | Volgende activiteit