Lezing door drs. Frank Hovens: ‘Navagne, een Spaans fort aan de Maas’

3 februari 2020

19:30 uur

Jan van Eyck Academie (Academieplein 1, Maastricht)

Entree: Leden LGOG: gratis / Niet-leden: € 5,-

Op maandag 3 februari 2020 organiseert Kring Maastricht een lezing met als titel: Navagne, een Spaans fort aan de Maas. Deze lezing zal gegeven worden door drs. Frank Hovens. Hovens heeft sociale geografie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam, en heeft sinds 2001 een bureau voor historisch onderzoek. Van 2004 tot 2012 was hij secretaris van Kring Maastricht.

In deze lezing zal Hovens vertellen over Fort Navagne. Dit fort werd tijdens de tachtigjarige oorlog (1568-1648) gebouwd door de Spanjaarden op de plek waar het riviertje de Berwijn in de Maas uitmondt (tussen Eijsden en Visé). In 1674, tijdens de Guerre de Hollande (1672-1678), sloopte de Franse koning Lodewijk XIV het fort. Daarna heeft er een Spaans en, na 1713, een Oostenrijks tolkantoor gestaan. Na de inlijving bij Frankrijk (1795) en na de oprichting van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (1815) was een douanekantoor niet meer nodig. Aan het begin van de Belgische Opstand (1830-1839) lag Navagne bijna letterlijk op de frontlinie. De ligging op de grens tussen Nederland en België werd in de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) pregnant. Strikt genomen hebben de Duitsers bij de inval in België de neutraliteit van Nederland bij Navagne geschonden. Tijdens de lezing zal Hovens ingaan op al deze aspecten van de interessante geschiedenis van Navagne. Tevens zal hij een blik werpen op de toekomst: wat zijn de Belgische en Nederlandse overheden van plan met deze plek?

Voordat de lezing begint, zullen Kelly Krijntjes en Justine Camps, medewerkers van Bureau LGOG, een toelichting geven op het gebruik van ‘Mijn LGOG’, waarin leden zelf online aanvullingen op en wijzigingen in hun persoonlijke gegevens kunnen aanbrengen.

Meer informatie -->


Vorige activiteit | Volgende activiteit