Lezing 'De twee Wereldoorlogen en de spoorwegen in Noord en Midden-Limburg' door Vincent Frerics

13 januari 2020

20:00 - 22:00 uur

Gemeenschapshuis De Bantuin (Pastoor Kierkelsplein 20, 5916 SW Venlo)

Entree: Leden LGOG: gratis / Niet-leden: € 5,-

In de lezing De twee Wereldoorlogen en de spoorwegen in Noord en Midden-Limburg die Vincent Frerics geeft op maandag 13 januari 2020 zal hij ingaan op de geschiedenis van de spoorwegen in Noord en Midden-Limburg gedurende de beide Wereldoorlogen. De spoorlijnen die worden behandeld zijn de drie oost-west verbindingen Boxtel – Gennep – Wesel, Eindhoven – Venlo – Mönchengladbach/Wesel en Anwerpen – Roermond – Mönchengladbach (de IJzeren Rijn) en de noord-zuid verbinding Nijmegen – Venlo – Roermond.

Allereerst komt de Eerste Wereldoorlog aan bod, waarbij ingegaan wordt op het sluiten van alle grensoverschrijdende verbindingen, de talloze vluchtelingen, en het vervoer dat toch door Nederland plaats vond, tot en met de Duitse Operation Michael. Kort wordt nog ingegaan op de Regiebahn, de boeiende periode aan het begin van de jaren twintig toen het Duitse Rijnland was bezet door België en Frankrijk.

Daarna komt de Tweede Wereldoorlog aan de orde. Allereerst natuurlijk de voorbereidingen, zowel door Nederland als door Duitsland. Vervolgens worden de Duitse pantsertreinen en de overvallen op de Maasbruggen besproken, de periode na de Duitse inval en de Duitse activiteiten op spoorweggebied rond de vliegvelden Venlo/Herongen en Bönninghardt (aan de Cöln-Mindener Eisenbahn). Aandacht wordt ook besteed aan de aanleg van de Fliegerhorst Venlo-Herongen en de spoorwegaansluiting van het vliegveld. Daarna komen de geallieerde bombardementen op de spoorbruggen en andere voor de oorlogvoering belangrijke objecten zoals het vliegveld bij Venlo, de Nedinsco-fabriek in Venlo en het vliegveld aan de orde. Ook zal kort worden stilgestaan bij de activiteiten van de Noorse luchtmacht bij Vlodrop. Tenslotte zal worden stilgestaan bij de rol van de spoorwegen in de laatste fase van de oorlog en bij de omvang van de schade.

Meer informatie -->


Vorige activiteit | Volgende activiteit