Excursie bezoek aan de kerk van Broekhuizenvorst “De Heilige Naam Jezus”

29 december 2022

14:00 uur

De kerk van Broekhuizenvorst, Kerkstraat 9

Entree: Leden: gratis, niet-leden: € 5,-

Op donderdag 29 december organiseert kring Ter Horst een excursie bezoek aan de kerk van Broekhuizenvorst “De Heilige Naam Jezus”.

Jeu Derikx en de kerk van de ‘Heilige Naam Jezus’ te Broekhuizenvorst
Jeu is een lokale historicus, die zich verdiept heeft in de geschiedenis van Broekhuizen en Broekhuizenvorst. Als drijvende kracht van de Historische kring Broekhuizen-Broekhuizenvorst publiceerde hij veelvuldig over deze dorpen en de naburige buurtschappen. Jarenlang verzamelde hij alles wat er gepubliceerd werd en is met recht ‘de deskundige’ te noemen over de geschiedenis, bouw en kunstschatten van deze kerk.

Het dorp Broekhuizenvorst, vroeger, zoals nu in de volksmond nog, “Vorst” genoemd heeft een heel lange historie. In 1214 stond er al een Godshuis. De kerk staat centraal in het dorp op een kerkberg en steekt met haar toren ver boven het dorp uit. Rondom de kerk ligt het kerkhof met muren omgeven. De kerk van Broekhuizenvorst was vroeger toegewijd aan de Salvator Mundi, de Redder der Wereld. Deze naam duidt op een hoge ouderdom van de parochie, In de Maasgouw 1880 lezen we dat de parochie is toegewijd aan “Zoete Naam Jezus”. Waarom in 1801 de kerk aan de Heilige Naam Jezus werd toegewijd is onbekend.

De volledige uitnodiging is hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit