Lezing "De burcht Genneperhuis en de circumvallatielinie tijdens het beleg van 1641” door dhr. Teun Theunissen

31 januari 2024

19:30 uur

MFC De Goede Herder, Europaplein 1, 6591 AV Gennep

Entree: leden gratis; niet-leden €5,-

De Historische Kring Maas en Niers nodigt u op woensdag 31 januari van harte uit voor de lezing "De burcht Genneperhuis en de circumvallatielinie tijdens het beleg van 1641” door dhr. Teun Theunissen.

De lezing

In 1635 hadden de Spanjaarden zich weer eens meester gemaakt van het Genneperhuis. De Spaanse bezetter verhinderde de vrije doortocht langs de Maas waardoor de Staatsen Geldern, Venlo en Roermond niet konden bereiken. De Staten Generaal in Den Haag wilde daarom kost wat kost het Genneperhuis terugveroveren. Op 7 juni 1641 vertrok Frederik Hendrik met 18.000 soldaten via Lith, Lithoyen en Megen, Ravenstein en Grave richting Gennep. In Grave voegden 2.000 man cavalerie zich bij het leger. Op 9 juni kwam het leger aan bij Sint-Agatha.

Frederik Hendrik vestigde zich met zijn hoofdmacht in Oeffelt. Leden van de Staten Generaal namen hun intrek in het klooster van Sint-Agatha. Diezelfde dag nog gaf hij bevel een circumvallatielinie aan te leggen buiten schootsafstand van het Genneperhuis. Deze linie moest de Staatse troepen beschermen tegen Spaanse aanvallen van buiten. De linie liep vanaf de Maas bij het Middelaars Huis, via Milsbeek en Ottersum tot de Niers. Aan de overkant van de Niers ging de linie verder door Gennep-Zuid tot aan de Maas, iets ten oosten van de huidige Maasbrug. Aan de overkant van de Maas liep de linie via het Werveld, het Venneke en de Heerstraat om Oeffelt heen en dan via de Heikantseweg naar de Maas bij Sint-Agatha, tegenover het Middelaars Huis. De totale lengte van de linie was ongeveer 15 kilometer.

De spreker
Teun is bestuurslid van Stichting Cultuurbehoud Milsbeek en houdt zich vooral bezig met de historie van Milsbeek en omgeving. Hij heeft onder andere de boeken ‘De minse op de Milsbèk’ deel I en deel II geschreven. Samen met collega Geert Barten heeft hij ‘Milsbeek in foto's en kaarten’ uitgegeven.
Zijn belangrijkste interesses qua historie zijn de belegering van het Genneperhuis door Frederik Hendrik in 1641 en de Romeinse infrastructuur in onze omgeving.

Als u geïnteresseerd bent in dit onderwerp en de lezing wilt bijwonen, meldt u zich dan aan op lgog.maasenniers@gmail.com voor 29 januari a.s.

De volledige uitnodiging kunt u hier vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit