Lezing: Martin van der Weerden. Eureka! Innovaties in de Mijnstreek

30 januari 2024

19:00 uur

Burgerhoes Landgraaf i.s.m. Gilde Landgraaf

Entree: Leden: gratis, niet-leden: € 5,-

Op dinsdag 30 januari organiseert Kring Parkstad een lezing Martin van der Weerden. Eureka! Innovaties in de Mijnstreek. Muzikale ondersteuning: William Charlier.

De lezing

De komst van de spoorlijnen en de steenkoolmijnen omstreeks 1900 betekenden voor Heerlen, Hoensbroek, Kerkrade, Schaesberg en Brunssum (de Oude Mijnstreek) het begin van een explosieve groei. Een groei van economische activiteit, een groei van de bevolking, maar ook een enorme groei van inhoudelijke innovatie op vele gebieden. Van een ingeslapen, ouderwets gebied ontwikkelde de Mijnstreek zich in rap tempo tot een broeikas van experimenten en innovaties. De mix van de juiste mensen, voldoende middelen en de maatschappelijke noodzaak bleek heel vruchtbaar.
De mijnbouw leverde vernieuwingen op die op wereldschaal navolging vonden, zoals de Iterson-torens en de vriesmethode bij de aanleg van schachten in natte bodem. In de woningbouw werden nieuwe concepten uitgeprobeerd, even als het modernisme van de Amsterdamse School en de mogelijkheden van gewapend beton. Op medisch gebied, in de geologie en in het onderwijs werd een grote sprong voorwaarts gerealiseerd. De open sfeer voor nieuwe mogelijkheden vond ook zijn weerslag in de amusementswereld en de literatuur. De Mijnstreek werd modern en op veel gebieden toonaangevend.

Praktische informatie

Graag aanmelden via mwvdweerden@ziggo.nl.

De volledige uitnodiging is hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit