Lezing 'bergingsmissie MH17 in Oekraïne'

20 april 2022

20:00 uur

Theaterzaal van het Gasthoes (Gasthuisstraat 25, Horst)

Entree: Leden: gratis, niet-leden: € 5,35

Op woensdag 20 april organiseert Kring Ter Horst de lezing Breng onze mensen terug over de ramp met de MH17 door Hans van de Ven-Huijs, die op dat moment commandant van de repatriëringsmissie MH17 in Oekraïne was.

De lezing

Dit onderwerp is op dit moment actueler dan ooit. Hans neemt u mee naar een wereld die velen gelukkig alleen uit de media kennen. Samen met hem gaat u terug naar het moment van het neerhalen van de MH17 door een BUK raket en de maanden van de berging die daarop volgde. Aan de hand van zijn eigen ervaringen als teamleider van de bergingsmissie in de Oekraïne neemt hij u mee naar de crashsite en geeft u een inkijk in de wijze waarop de berging is uitgevoerd. Hij staat stil bij de enorme impact van deze ramp op onze maatschappij, op de internationale rechtsorde maar vooral ook op de hulpverleners en nabestaanden. Ook in Horst verloor een inwoonster haar dochter en schoonzoon.

De lezing begint met een korte duiding over het conflict in Oekraïne, de situatie in 2013/2014. Daarna wordt ingezoomd op de missie zelf, hoe die is uitgevoerd, de complexiteit van de (internationale) bestuurlijke context in de moeilijke omstandigheden op de rampplek. Tenslotte reflecteert Hans van de Ven-Huijs op wat de missie heeft “bereikt”.

Praktische informatie

Reserveren is noodzakelijk omdat we verwachten dat de opkomst groot zal zij. U kunt zich tot 16 april aanmelden door een mail naar secretaris@lgogterhorst.nl. Niet-leden kunnen een ticket reserveren via de website van het Gasthoes https://gasthoes.nl.

De volledige uitnodiging is hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit