Lezing Arbeid en gezondheid, de mijnen en de asbest-industrie, door Bob Ruers

11 juni 2024

19:30 uur

Schunck in de Filmzaal te Bongerd 18 te Heerlen

Entree: leden gratis; niet-leden €5,-

Graag nodigen wij de leden van de Kring Parkstad van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG) en overige belangstellenden uit voor de lezing “Arbeid en gezondheid” door Bob Ruers op dinsdag 11 juni.

In zijn lezing doet Bob Ruers verslag van zijn jarenlange onderzoek naar de twee bedrijfstakken met de meeste slachtoffers van beroepsziekten in Limburg: de steenkolenmijnen en de asbest-industrie. In de mijnen vielen jaarlijks dodelijke slachtoffers door ongevallen. Minder opvallend, maar niet minder verwoestend, was de “sluipmoordenaar” silicose (stoflongen). Vervulde het Longinstituut zijn taak of hielp het juist om het gevaar te bagatelliseren? De slachtoffers moesten in ieder geval een jarenlange strijd leveren om enige mate van erkenning te vinden.

Rond asbest spelen zich vergelijkbare taferelen af. Aanvankelijk werd asbest als vooruitstrevend gepresenteerd. De gevaren werden pas later stapje voor stapje toegegeven. Ook de asbestose-slachtoffers moeten een jarenlange strijd leveren voor erkenning en schadevergoeding; tot op de dag van vandaag.

Bob Ruers is al vele jaren als jurist betrokken bij het zoeken naar erkenning en een rechtvaardige behandeling van de slachtoffers van beroepsziekten o.a. via het Comité Asbestslachtoffers.

Aanmelding is verplicht via info@lgog.nl o.v.v. Arbeid en naam.

De volledige uitnodiging kunt u hier vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit