Joodse onderduikers in Hoensbroek

21 september 2020

19:30 uur

Thermenmuseum, Coriovallumstraat 9 in Heerlen

Entree: Leden LGOG gratis / Niet-leden €5

Op maandag 21 september 2020 organiseert Kring Parkstad een lezing over Joodse onderduikers in Hoensbroek door Jan van den Berg.

Hoensbroek – sinds 1 januari 1982 een stadsdeel van Heerlen – werd op 18 september 1944 door de Amerikanen bevrijd. Daarmee kwam een einde aan vier jaar Duitse bezetting. De donkere sluier van de Tweede Wereldoorlog werd afgeworpen, maar na de oorlog kon men in zekere zin nog lang spreken van een donker tijdvak dat nog zo’n zeventig jaar heeft geduurd. Dit met betrekking tot de gebeurtenissen in de oorlog, want wat wisten wij eigenlijk van de Joden die in Hoensbroek een onderduikadres hadden gevonden om zo uit handen te blijven van de bezetter? Wat wisten wij van de Joden die in deze regio (bijvoorbeeld Heerlen) een schuilplaats hadden gevonden en die na de bevrijding van Zuid-Limburg verblijf hebben moeten houden in Hoensbroek, omdat zij niet konden terugkeren naar hun woonplaatsen aangezien deze nog steeds in handen waren van de bezetter? Wat waren hun namen, waar kwamen zij vandaan, wat hebben zij meegemaakt en wat is er met hen na de oorlog gebeurd?

Jan van den Berg, lid van de Heemkundevereniging Hoensbroek heeft tussen 2012 en 2016 onderzoek gedaan naar dit onderwerp en dat heeft in november 2016 geleid tot de publicatie van het boek ‘Joodse onderduikers in Hoensbroek’. Hiermee heeft hij geprobeerd een leemte op te vullen in de geschiedenis van Hoensbroek.

Corona en lezingen LGOG

In verband met de maatregelen tegen de verdere verspreiding van het Coronavirus zijn wij genoodzaakt om een maximum aantal bezoekers aan te houden. Aan deze lezing kunnen maximaal 40 bezoekers deelnemen.

Daarnaast ook graag uw oplettendheid voor het volgende: met ingang van 1 september 2020 wijzigt de standaardlocatie van onze lezingen naar het Thermenmuseum in Heerlen. U kunt uw auto parkeren op de busbaan voor het museum of op het trottoir naast de ingang. Let op: er zijn een beperkt aantal parkeerplaatsen.

Bekijk hier de volledige uitnodiging -->


Vorige activiteit | Volgende activiteit