Jaarvergadering plus film 'De verdwenen grafkelder'

15 september 2021

20:00 uur

"De Leste Geulde" (Noordsingel 75, Horst)

Op woensdag 15 september 2021 vindt de 47e jaarvergadering van Kring Ter Horst plaats. Daarbij zullen een aantal personen aftreden, benoemd en herkiesbaar gesteld worden. In de volledige uitnodiging (die u hieronder kunt vinden) staat de complete agenda van de jaarvergadering waarin u ook kunt vinden welke personen dat zijn.

Na de pauze zult u onderdeel zijn van een ware primeur: de voorvertoning van de film De verdwenen grafkelder die pas op 24 september in première gaat in het nieuwe Gasthoes. Deze documentaire van Arie Stas vertelt het verhaal van de zoektocht naar de middeleeuwse grafkelder van de adellijke familie Van Wittenhorst, die onder de in 1944 verwoeste Lambertuskerk in Horst lag. Wat is er met de eeuwenoude grafkelder gebeurd? Is deze door het oorlogsgeweld vernietigd? En als de grafkelder geheel of gedeeltelijk gespaard is gebleven heeft die dan de nieuwbouw van de op dezelfde plaats gebouwd kerk overleefd? Op welke plek in de huidige kerk moet je naar de grafkelder zoeken? Archeoloog Xavier van Dijk en deken Alexander de Graaf Woutering leiden de zoektocht.

Terwijl het onderzoek in volle gang is vertelt oud Rijksarchivaris in Limburg Jacques van Rensch het verhaal van de familie Van Wittenhorst, die vanuit kasteel ter Horst ruim twee eeuwen heerste over Horst en de regio. Wat is hun betekenis voor dit gebied geweest? Aan welke zijde van de strijdende partijen stonden zij in de 80-jarige oorlog, waarin onder leiding van Willem van Oranje de Nederlanden onafhankelijk werden? Is de erfenis van de familie Van Wittenhorst nog tastbaar anno 2021? De documentaire wordt ondersteund door muziek van Egbert Derix. Een verkorte versie van de documentaire is geselecteerd voor het Nova Filmfestival, de jaarlijkse landelijke wedstrijd voor amateurfilmers.

Hier kunt u het volledige convocaat vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit