Lezing 'Caesar tussen Maas en Rijn'

13 september 2021

20:00 uur

Gemeenschapshuis De Bantuin - Pastoor Kierkelsplein 20, 5916 SW Venlo

Entree: Leden: gratis. Niet-leden: € 5,-

Op maandag 13 september bent u van harte uitgenodigd voor de lezing van Harry Walboomers over Ceasar tussen Maas en Rijn. Algemeen wordt aangenomen, dat de Romeinse tijd in Limburg begon rond 19 v.Chr. Zowel in Maastricht als in Venlo tonen Romeinse vondsten, die gedateerd worden uit deze periode, op de aanwezigheid van Romeinen. Uit (inter-)nationaal historisch en nog beperkt archeologisch onderzoek blijkt echter dat de Romeinen onder aanvoering van Julius Caesar al in 55 v.Chr. in Limburg en daarmee in Nederland verschenen. Aanleiding voor hun aanwezigheid was de inval van twee Germaanse stammen, de Usipeten en Tencteren, in het gebied tussen de Maas en de Rijn. Er dreigde een Gallisch-Germaanse coalitie tegen Caesar en zijn Romeinse legioenen. Zover mocht het niet komen.

Voor de inheemse bevolking tussen de Maas en de Rijn werd het de eerste kennismaking met Julius Caesar en zijn machtige Romeinse leger. Tevens was het de eerste Romeinse veldtocht op Nederlands grondgebied, die volgens Caesar leidde tot de vernietiging van de 430.000 Germaanse indringers. En daar bleef het niet bij. Caesar stak als eerste Romeinse machthebber op spectaculaire wijze de Rijn over en hij verbleef 18 dagen plunderend in Germanië. Het zou de aanleiding vormen voor ruim zestig jaar onrust in het gebied tussen Maas en Rijn.

Venlonaar en LGOG-lid Henry Walboomers bestudeert en is gespecialiseerd in de Gallo-Romeinse geschiedenis in het gebied tussen de Maas en de Rijn. Hij doet onderzoek, publiceert hierover regelmatig en verzorgt lezingen over de boeiende Romeinse geschiedenis van dit gebied.

Gezien de beperkende Covid-19 maatregelen is het voor maximaal 50 personen mogelijk aan deze lezing deel te nemen. Daarom bent u verplicht om zich aan te melden voor deze lezing. Dit kan bij het secretariaat via email lgogvenlo@ziggo.nl. Sluitingsdatum is vrijdag 10 september 2021.

Men wordt geacht de 1,5 meter-regel in acht te nemen en bij op Covid-19 duidende gezondheidsklachten van deelname af te zien.

De volledige uitnodiging is hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit