Jaarvergadering en lezing over het Romeinse badhuis van Coriovallum

Op donderdag 7 oktober organiseert Kring De Westelijke Mijnstreek de jaarvergadering van 2019 en 2020. Deze zal plaatsvinden van 18:30 tot 19:15 uur. het jaarverslag is te vinden in de uitnodiging. Om 19:30 uur begint aansluitend een lezing door Karen Jenison over 2000 jaar SPA: het Romeinse publieke badhuis van Coriovallum. Sinds 2010 is Jeneson werkzaam als conservator van het Thermenmuseum in Heerlen en in die hoedanigheid had zij de inhoudelijke leiding over het restauratie- en onderzoeksproject naar het Romeinse publieke badhuis van Coriovallum (Romeins Heerlen).

Met afmetingen van 50x50m, met honderden meters muurwerk en intacte vloeren, is het Romeinse publieke badhuis in Heerlen het best bewaarde Romeinse gebouw van Nederland. Het werd in 1935 ontdekt en in 1940/41 opgegraven. Anno 2017 bleek dat de interpretatie van de resten op sommige punten twijfelachtig was, en dat er nog een heleboel archeologische vondsten op nadere bestudering wachtten. Bovendien lagen de resultaten van opgravingen in de jaren ’50 van de directe omgeving van het badhuis nog altijd op uitwerking te wachten.

In deze lezing staat dit fascinerende Romeinse gebouw centraal. Hoe is het gebouwd en hoe zag een bezoek aan het badhuis er in de Romeinse tijd uit? En wat zijn de nieuwe inzichten die het onderzoek, uitgevoerd tussen 2016 en 2019 door een team van 26 archeologen uit vier landen? Het nieuwe verhaal van zowel het badhuis als van Coriovallum, de stad waar het badhuis toe behoorde, zal in deze lezing uit de doeken worden gedaan. De resultaten geven bovendien belangrijke inzichten in de ontwikkelingen van Zuid-Limburg in de Romeinse tijd.

In verband met de huidige Covid-19 maatregelen verzoeken wij u zich van tevoren aan te melden bij de secretaris alleen via e-mail: helmi.vanbergen@home.nl. Ook dient u te zorgen voor een geldige toegangsbewijs door middel van QR-code of anderszins.

Hier kunt u de volledige uitnodiging met daarin het jaarverslag vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit