Jaarvergadering en lezing ‘De Kulturkampf en de kloosters in Limburg'

31 maart 2022

19:30 uur

Café Zaal Buurman (voorheen De Pub, St. Janstraat 48 Ottersum)

Entree: Leden: gratis, niet-leden: € 3,00

Op donderdag 31 maart organiseert Kring Maas en Niers de jaarvergadering met aansluitend de lezing De Kulturkampf en de kloosters in Limburg door kerkhistoricus en theoloog Professor Dr. Peter Nissen.

De lezing

Aan het eind van de negentiende eeuw streken maar liefst 45 Duitse kloostergemeenschappen op Limburgse bodem neer. Ook in verschillende dorpen in Noord-Limburg vonden Duitse kloosterlingen een (soms slechts tijdelijk) nieuw thuis. Zo vestigden de Duitse zusters van de Goddelijke Voorzienigheid, gevlucht vanuit Münster, zich in 1881-1882 in een voormalige herberg in Ottersum, die uitgroeide tot het internaat Maria Roepaan. Verschillende gevluchte Duitse zustergemeenschappen vonden tijdelijk in Mook een onderkomen en de jezuïeten vestigden zich in kasteel Bleijenbeek in Afferden.

De komst van de Duitse kloosterlingen had te maken met een strijd tussen de Pruisische overheid en de rooms-katholieke kerk in Duitsland die bekend is geworden als de Kulturkampf. Wat was de voorgeschiedenis van die strijd en waarin uitte het conflict zich? En waarom werden de pijlen juist op de kloosters gericht? En vervolgens: waarom vestigden zich zoveel Duitse kloostervluchtelingen in de Nederlandse provincie Limburg? En welke betekenis hebben zij hier gehad? Een belangrijk deel van de Duitse katholieke kerkgeschiedenis heeft zich namelijk op Limburgse bodem afgespeeld.

De volledige uitnodiging en de agenda voor de vergadering zijn hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit