Lezing ‘In de voetsporen van Henri Poels’

28 maart 2022

19:30 uur

Thermenmuseum (Coriovallumstraat 9, Heerlen)

Entree: Leden: gratis, niet-leden: € 5,00

Op maandag 28 maart organiseert Kring Parkstad de lezing In de voetsporen van Henri Poels door Harry van Dijck.

De lezing

De naam Poels veroorzaakt nog steeds hevige emoties, uiteenlopend van bewondering tot afkeer. Henri Poels is een zwaargewicht in de Limburgse geschiedenis. Hij was priester, kritische bijbelwetenschapper, theoloog, netwerker, visionair en pionier. In 1910 werd hij benoemd tot (hoofd)aalmoezenier van sociale werken in de door socialisme en ontkerstening bedreigde katholieke mijnstreek. Hij werd als rector verantwoordelijk voor de sociale zielzorg in het kerkdorp Welten in Heerlen en werd door de bisschop ook belast met economische en sociale verbeteringen. Poels was intensief betrokken bij de organisatie van tal van katholieke organisaties o.a. op het gebied van woningbouw, onderwijs, arbeid, welzijn en volksgezondheid. Wat was en is de betekenis van Poels: heulde hij met de mijndirecties en het kapitaal of was hij de grote sociale hervormer en emancipatoire leidsman die zich inzette voor de lotsverbetering van de mijnwerkers?

Over de spreker

Harry van Dijck, in het dagelijks leven werkzaam bij de Heerlense woningcorporatie Weller, doet al jaren onderzoek naar Henri Poels. Hij was in 2018 intensief betrokken bij het drieluik aan activiteiten rond Poels dat werd georganiseerd door de LGOG kringen Venray en Parkstad. Harry levert ook een bijdrage aan het binnenkort te verschijnen boek Mgr. dr.Henri Poels. Leven en werk van een sociaal bewogen priester en pionier dat in samenwerking met de Historische Kring Land van Herle uitgegeven wordt.

Praktische informatie

U kunt uw auto parkeren op de busbaan voor het museum of op het trottoir naast de ingang. Let op: er zijn een beperkt aantal parkeerplaatsen. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij de secretaris van Kring Parkstad Limburg: Jody Martens. Dat kan per mail: j.martens@historischgoud.nl.

De volledige uitnodiging is hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit