Excursie Essen: Zeche Zollverein

15 april 2023

13:00 uur

Gelsenkirchener Strasze 181, Essen

Entree: leden € 12,50-. niet-leden € 15,-

Het bestuur van de Sectie Monumenten nodigt u uit voor een excursie op zaterdag 15 april naar de mijnsite Zeche Zollverein te Essen. Sinds 2001 is het mijnbouwcomplex Zeche Zollverein “Unesco Werelderfgoed’.

De eerste schacht van de kolenmijn Zeche Zollverein werd in 1847 gegraven. “Zollverein” was een vereniging van Duitse staten ter bevordering van handel en industrie, in dit geval dus voor de “Bergbau” oftewel de mijnbouw. Vier jaar later werden de eerste kolen gedolven. De mijn werd steeds belangrijker en had rond 1900 al meer dan 5000 mijnwerkers op drie schachtverdiepingen. In 1932 werd besloten tot een ombouw van de “Zeche Zollverein” met een twaalfde schacht. Door de architecten Fritz Schupp en Martin Kremmer werd nieuw gebouwd, in de stijl van het “Bauhaus”, met kenmerkende symmetrie. De gebouwen werden gebouwd als staalvakwerk met baksteen als invulling. Men beschouwde het complex wel als de mooiste mijn ter wereld. De schachtbok werd uitgerust met twee schachtwielen die onafhankelijk van elkaar konden werken. Er werden nieuwe maatstaven in efficiëntie gezet. In de actieve periode was de mijn de grootste ter wereld. De mijn werd in 1986 stilgelegd.

In 2001 vervaardigde Rem Koolhaas (Bureau O.M.A.) een masterplan voor het 100 ha. grote gebied. Projectarchitect was de latere Nederlandse Rijksbouwmeester Floris Alkemade. Het Red Dot Museum ( Behorend tot de Top 8 designmusea ter wereld) werd door de beroemde Engelse Architect Norman Foster spectaculair ontworpen/ingericht. In een rauwe industriële omgeving wordt het beste design van de wereld getoond. Bezoek op eigen gelegenheid. Entreeprijs E.10,-- pp. Geopend tot 18 u.

Het Ruhrmuseum is in de Kohlenwasche gevestigd met permanente tentoonstellingen over de ontstaansgeschiedenis van het Ruhrgebied, archeologie, fotografie, natuur, etc. Het museum is verdeeld over meerdere etages (met lift) en heeft een door Rem Koolhaas ontworpen spectaculaire trappartij. Het Ruhrmuseum bevindt zich in de “Kohlenwasche”. Het biedt een permanente tentoonstelling van geschiedenis, cultuur, natuur en fotografie van het Ruhrgebied en strekt zich uit over meerdere met lift te bereiken etages. Het museum heeft een spectaculair verlichte trappartij ontworpen door O.M.A. (Rem Koolhaas). Entreeprijs E 10,--pp (Geopend tot 18 u.)

Programma en dagindeling

1. Aankomst ca. 13.00 u. Verzamelen in het Besucherzentrum, 1e etage bereikbaar met de langste roltrap ter wereld. Zeer bijzonder.
2. In het café van het Besucherzentrum kunt u genieten van “Kaffee und Kuchen” (1e etage).
3. De rondleiding: “Over Kolen en Kompels” (Nederlands en Duits) begint om 14.15 uur., tot ca. 15.15 uur. vanaf het Besucherzentrum in de Kohlenwascherei. De rondleiding is niet geschikt voor rolstoelen, rollators en mensen met krukken.
4. Na de rondleiding (ca 15.15 u.) kunt u op eigen gelegenheid het gebied verkennen. Horeca is ruimschoots aanwezig. (Zie bijgevoegd kaartje).
5. Zeer aan te bevelen is een bezoek aan het spectaculaire door Sir Norman Foster ingerichte Red Dot Designmuseum, behorend tot de 8 beste designmusea ter wereld. Entree: E 10 pp. (Tot 18 u geopend).
6. Het Ruhrmuseum is bereikbaar via het Besucherzentrum. Entree E.10 per persoon. (Tot 18 u geopend).
7. Goed schoeisel en niet te kwetsbare kleding is aan te bevelen, veel industriële delen zijn nog in originele staat

Aanmelding uiterlijk 1 april 2023

De kosten bedragen € 12,50- voor leden of gezinsleden van de Sectie Monumenten en € 15,- voor niet-leden en introducés..

Het maximaal aantal deelnemers is 40. U kunt zich uitsluitend aanmelden voor deze dagexcursie door tijdige betaling van de kosten via overschrijving op het IBAN-nummer NL88 INGB 0007 811398 t.n.v. LGOG – Sectie Monumenten. Tevens een e-mail met naam (namen) van de deelnemers en woonplaats(en) sturen aan Servé Minis via serve.minis@hotmail.com.

De volledige uitnodiging kunt u hier vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit