Lezing 'Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn'

1 september 2021

19:30 uur

Oos Zittesj Hoes (Odasingel 659 te Sittard)

Op woensdag 1 september om 19:30 uur bent u van harte uitgenodigd voor een lezing over de Duitse militaire begraafplaat bij Ysselsteyn (gemeente Venray) door Hans Sakkers. De grote vraag die aan bod komt luidt als volgt: waarom hebben wij sinds de Eerste Wereldoorlog militaire begraafplaatsen? Er bestaat een groot verschil in benadering tussen de begraafplaatsen van de winnaar en de verliezer. Zo heeft de Duitse militaire begraafplaats in Nederland tot op de dag van vandaag een maatschappelijk spanningsveld gegeven. Niet alleen in Nederland maar ook in Duitsland.

De Duitse begraafplaats bij Ysselsteyn kent vele verborgen geschiedenissen. Hiermee wordt niet gedoeld op doden die hier begraven zijn, maar de historie van de begraafplaats zelf. Voor het boek Duitse militaire begraafplaats Ysselsteyn is internationaal archiefonderzoek uitgevoerd dat deze verhalen aan het licht bracht.

Hans Sakkers publiceert sinds 1989 met regelmaat boeken over, met name, militaire geschiedenis. Samen met Tobias van Gent kreeg hij in 2020 de Zeeuwse Boekenprijs voor het boek Slag om de Schelde. Momenteel werkt hij mee aan een boek over de treinkaping bij De Punt in 1977.

De volledige uitnodiging is hier te bekijken. Men dient zich vooraf aan te melden bij de secretaris (helmi.vanbergen@home.nl ). Er is, conform de nu geldende covid-regels (1,5 meter), een maximum van 50 bezoekers in ’t Zittesj Oos Hoes toegestaan.


Vorige activiteit | Volgende activiteit