Excursie "De wonderlijke Peel op de grens van Limburg en Brabant, met medewerking van Ton van Reen"

20 mei 2023

09:00 uur

Opstapplaatsen Heerlen en Geleen

Entree: Leden: € 39,-, niet-leden € 44,-

Op zaterdag 20 mei organiseert Kring Parkstad en De Westelijke Mijnstreek een excursie "De wonderlijke Peel op de grens van Limburg en Brabant, met medewerking van Ton van Reen".

Programma

 • 09:00 uur: Vertrek uit Heerlen: parkeerplaats hoek Heerlerbaan en Dr. Meulemanstraat
 • 09:30 uur: Vertrek uit Geleen vanaf het parkeerterrein gelegen aan een zijweg van de Jos Kleynenlaan. Komende van de Rijksweg, direct na het tankstation de toegangsweg rechts inrijden; na 100 meter ligt het grote parkeerterrein.
 • 11:00 uur: Aankomst bij het Toon Kortooms Park in Deurne. Bij koffie en vlaai vertelt Ton van Reen over de geschiedenis van de Peel en de schrijvers Toon Kortooms en Antoon Coolen. Ton zal tijdens het verdere programma onze gastheer zijn. Hij neemt een koffer van zijn boeken mee.
 • 12:00 uur: Korte wandeling in Griendtsveen en het kerkhof met onder meer het graf van Toon Kortooms.
 • 13:00 uur: Bezoek (met de bus) aan de voormalige veenkolonie, waar opvalt hoe de mensen van de ontveningsmaatschappij werden gehuisvest: de eigenaar in een landhuis, de opzichters in villa’s en de arbeiders in barakken.
 • 14:00 uur: Naar Helenaveen met zijn peelkanalen en vaartjes. Mogelijk een korte wandeling over knuppelbruggen, mits het is toegestaan vanwege de broedtijd.
  Wij gaan even langs bij smid Thijs van de Manakker, de laatste smid van Nederland die nog zelf zijn ijzer smelt uit het oer dat hij opgraaft in de Peel. Hij maakt onder meer Romeinse metalen voorwerpen na voor musea zoals het Thermenmuseum in Heerlen.
  In Helenaveen zien wij de woningen van Helena van der Griendt (naar haar is Helenaveen genoemd), zanger Jules de Korte en Peelfenomeen Leo Kluytman.
 • 16:00 uur: Stop bij café-restaurant Morgenstond in Griendtsveen, waar Ton van Reen nog een en ander vertelt over beroemde Peelmensen, zoals Rowwen Hèze.
 • 17:00 uur: Vertrek naar huis
 • 18:30 uur: Aankomst Geleen
 • 19:00 uur: Aankomst Heerlen

Praktische informatie

Deelname aan deze excursie kost €39,- voor leden en €44,- voor niet-leden. In de prijs zijn begrepen: kosten bus, fooi chauffeur, koffie/thee en vlaai in Deurne, introductie en rondleiding door Ton van Reen en het bezoek aan de smidse.

U dient zelf voor verzekering tijdens de reis te zorgen. De aanmelding geschiedt per email aan mwvdweerden@ziggo.nl en is definitief wanneer het verschuldigde bedrag is overgemaakt op bankrekening (IBAN) NL84INGB0005378710 t.n.v. LGOG kring Parkstad onder vermelding van “Excursie Peel” en de gewenste opstapplaats. Het is eveneens van belang bij uw aanmelding het 06 nummer te vermelden waarop U bereikbaar bent tijdens de excursie.

Aanmelding uiterlijk 5 mei. Mocht uw inschrijving binnenkomen wanneer de bus is volgeboekt, dan ontvangt u daarvan meteen bericht en wordt uw geld teruggestort. Bij afmelding waarvoor geen vervanging gevonden wordt, kan helaas geen terugbetaling plaatsvinden. Afmelding dient te geschieden bij Martin van der Weerden per email mwvdweerden@ziggo.nl of telefoon: zie hieronder.

De volledige informatie is hier te vinden.

Hier treft u de tekst aan “Over Ton van Reen en de Peel”.


Vorige activiteit | Volgende activiteit