Evacuatie Kerkrade op 25 september 1944

In samenwerking met de Heemkundevereniging Sankt-Tolbert organiseert de Kring Valkenburg en Heuvelland van het LGOG op dinsdag 1 oktober 2019 een lezing door Hub Schetters over ‘Een stad op de vlucht’.

Het is maandagmorgen, 25 september 1944. Zo’n dertigduizend Kerkradenaren verlaten met bezwaard gemoed hun huizen om het plotselinge Duitse bevel tot evacuatie van de volledige stad op te volgen. Er volgt een unieke uittocht, uniek vanwege het feit dat de mensen verwezen worden naar reeds door de Amerikanen bevrijd gebied. De steeds aangroeiende stoet trekt door het niemandsland van het Hamdal, een onzekere toekomst tegemoet. Pas op 22 oktober, na de val van Aken, mogen de Kerkradenaren weer terug, vol zorg over wat zij zullen aantreffen.

In 2004 hebben Kerkradenaren Jo Ploum en Hub Schetters het boek ‘Kerkrade Evacueert’ geschreven, met als doel niet alleen het vertellen van de historische feiten, maar ook het vastleggen van persoonlijke ervaringen.Velen zijn geïnterviewd en hebben hun verhaal, vaak op zeer persoonlijke wijze, weergegeven. De voordracht op 1 oktober 2019 wordt, ondersteund door veel beeldmateriaal, gehouden door Hub Schetters, ervaringsdeskundige, want hij heeft de barre tocht als 5-jarige zelf meegelopen.

Bekijk hier de volledige uitnodiging >>


Vorige activiteit | Volgende activiteit