Een schat aan scherven - Glasschilderkunst in Roermond tot 1600

27 december 2019

14:00 - 16:30 uur

Historiehuis, Neerstraat 11, Roermond

Entree: € 7,50

Kring Ter Horst organiseert traditiegetrouw rond kerst ook dit jaar weer een korte excursie. Ditmaal wordt op vrijdag 27 december met een rondleiding de expositie 'Een schat aan scherven - Glasschilderkunst in Roermond tot 1600' bezocht. Dit thema sluit aan op de wintercursus die door Kring Ter Horst georganiseerd wordt.

Over de tentoonstelling:

In 2009 werd in Roermond de grootste archeologische glasvondst ooit in de Benelux gedaan: een voorraad sloopglas met volop schitterende gebrandschilderde fragmenten uit de 15de en 16de eeuw. De interessantste fragmenten zijn gerestaureerd en nu voor iedereen te zien. De stukken uit de vondst zijn aangevuld met verwante ruitjes uit privécollecties.

Onderzoek aan de grotere fragmenten bracht verschillende kunsthistorische sensaties aan het licht. Zo werd duidelijk dat bepaalde langwerpig-florale versieringsmotieven typisch zijn voor de Rijn-Maasregio. Bij boordglaasjes vallen de talrijke Moors aandoende versieringen op, die zelfs alleen uit Roermond bekend zijn.

De Roermondse vondst werpt ook meer licht op het gebruik van de elite om gebrandschilderde medaillons te schenken aan bekenden en aan instellingen zoals kloosters. De schenkers lieten zichzelf op deze ruitjes vereeuwigen. Veel van hun namen zijn teruggevonden in de Roermondse archieven. Daarnaast zijn er veel medaillons met Bijbelse en allegorische voorstellingen. Door onderzoek zijn ook verschillende afbeeldingen achterhaald die als voorbeeld hebben gediend voor Roermondse ruitjes.


Let op! U dient zich aan te melden voor deze excursie. Dat kan door een mailtje te sturen naar secretariaat@lgogterhorst.nl of telefonisch 077-3984140.


Bekijk hier de volledige uitnodiging >>


Vorige activiteit | Volgende activiteit