Het Mennekesaltaar in de Sint- Servaasbasiliek

6 januari 2020

19:30 uur

Jan van Eyck Academie, Academieplein 1, Maastricht

Entree: Leden LGOG Gratis / Niet-leden betalen €5

Op maandag 6 januari 2020 organiseert de Kring Maastricht een lezing over ‘Het Mennekesaltaar in de Sint-Servaasbasiliek’ van dr. Jacques van Rensch, voorzitter van de Stichting Schatkamer Sint Servaas, en Arnold Truyen, beeldenrestaurator bij de Stichting Restauratieatelier Limburg.

In 1872 verkocht het bestuur van de Sint-Martinuskerk in Wyck een altaarkast met zes blokken houtsnijwerk aan het kerkbestuur van de Sint-Servaasparochie. Het altaar paste niet meer in de nieuwe neogotische kerk die door Pierre Cuypers was gebouwd. In de volksmond heet het Mennekesaltaar vanwege de tientallen figuurtjes die het lijdensverhaal van Christus vertellen als een middeleeuws stripverhaal. Bijzonderheden over de oorspronkelijke herkomst ontbreken. De stukken kunnen op stilistische gronden worden gedateerd rond 1530.
In de lezing wordt door Dr. J. van Rensch ingegaan op de vorm, achtergrond en iconografie van het retabel, waarna Arnold Truyen verslag zal doen van de resultaten van het onderzoek naar materiaal en techniek.

Voorafgaand aan de lezing vindt om 19.00 uur de traditionele nieuwjaarsborrel plaats in het café van de Jan van Eyck Academie. U bent namens de kring van harte uitgenodigd samen het glas te heffen op het nieuwe jaar. Wellicht dat de lezing als gevolg van deze nieuwjaarsborrel iets later begint.

Bekijk hier de volledige uitnodiging >>


Vorige activiteit | Volgende activiteit