De Jezuïeten als bruggenbouwers tussen Oost en West

Op maandag 5 oktober 2020 organiseert Kring Maastricht de eerste lezing van het seizoen: 'De Jezuïeten als bruggenbouwers tussen Oost en West'. Omdat de Algemene Ledenvergadering in het voorjaar is geannuleerd, last de kring na afloop van de lezing een korte vergadering in.

Er kunnen helaas maar veertig aanwezigen zijn, inclusief de spreker(s) en daarom is aanmelden verplicht! U kunt uw aanmelding naar monique.dickhaut@gmail.com sturen. Ook wordt gevraagd om uw telefoonnummer met de aanmelding mee te sturen. Zo heeft de kring in geval van nood al uw gegevens bij de hand.

U wordt verzocht om zich aan de RIVM-regels te houden: blijf thuis bij klachten (ook een lichte verkoudheid) en houd anderhalve meter afstand (verschuif in de zaal geen stoelen, maar ga op een vrijstaande stoel zitten als u alleen komt en samen op twee naast elkaar geplaatste stoelen als u met tweeën komt).

Mocht u niet aanwezig kunnen zijn omdat de limiet is bereikt of u liever niet in een groter gezelschap verkeert, kunt u de lezing ook online bekijken via de livestream die Kelly Krijntjes en Justine Camps zullen verzorgen en die te bekijken zal zijn via het YouTube-kanaal van het LGOG. Daarvoor gaat u naar: https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/18417/lezing-de-jezuïeten-als-bruggenbouwerstussen-oost-en-west-livestream.


Over de lezing:

Odin Essers, conservator Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek en Annemieke Klijn, conservator Kunst en Erfgoed Commissie / universitair docent bij FASoS – Universiteit Maastricht grijpen het thema van de Maand van de Geschiedenis ‘Oost / West’ aan om over de rol van de jezuïeten als bruggenbouwers tussen China en Europa te vertellen.

Gedreven door missionaire bevlogenheid ondernamen jezuïeten de risicovolle reis naar het Oosten. Zo kwam in de 17de en 18de eeuw een uitwisseling op gang tussen de jezuïeten en de intellectuele elite in China op het gebied van religie, filosofie, wetenschap en kunst. Eén van deze jezuïeten kwam uit Maastricht, François de Rougemont, die het gedachtengoed van Confucius in Europa mee hielp te verspreiden. Odin Essers en Annemieke Klijn nemen u graag mee op avontuur aan de hand van (reis)boeken uit de Jezuïetencollectie van de Universiteitsbibliotheek in Maastricht.

U kunt hier de volledige uitnodiging bekijken -->

U kunt hier de bijbehorende stukken voor de ALV vergadering bekijken -->


Vorige activiteit