Geannuleerd: Lezing Duitsland: (te) sterk voor Europa?

6 oktober 2020

19:30 uur

Thermenmuseum Heerlen (Coriovallumstraat 9, 6411 CA Heerlen)

Entree: Leden LGOG: gratis / Niet-leden: € 5,-

Op dinsdag 6 oktober 2020 organiseert Kring Parkstad een lezing door Prof. dr. Jacco Pekelder met als titel Duitsland: (te) sterk voor Europa? Europese stemmen over de opkomst van Duitsland in de 19de eeuw… en in de onze

"Duitsland is te groot voor het servet, maar te klein voor het tafellaken." Dat is een veel gehoorde uitspraak om te zeggen dat het altijd moeilijk is geweest het juiste evenwicht tussen de rest van Europa en het centrum van ons continent te vinden. Duitsland heeft, afgezien van Rusland, de meeste inwoners, staat cultureel en wetenschappelijk op hoog niveau en heeft de sterkste economie. Maar Duitsland is ook weer niet zo groot dat het de anderen, Frankrijk en Engeland voorop, echt de wet voor kan schrijven. De beide wereldoorlogen van de twintigste eeuw hebben dat duidelijk aangetoond.

Prof.dr. Jacco Pekelder, als historicus werkzaam aan de Universiteit Utrecht en de Universität des Saarlandes, spreekt in Heerlen over zijn huidige onderzoek naar de moeilijke positie van Duitsland in Europa door de eeuwen heen. Hij vergelijkt daarbij de huidige situatie met het lange eenwordingsproces van Duitsland in de 19de eeuw. Vooral vanaf 1830 kwam er in Duitsland een sterke liberale beweging voor nationale eenheid op. Hoe werd die beweging eigenlijk door de Fransen, Polen, Nederlanders en andere naburige naties ontvangen? Waren zij bang voor een nieuw verenigd Duitsland middenin Europa of dachten zij daarvan ook te kunnen profiteren? Op welke manier wilden zij het nieuwe Duitsland van de toekomst in Europa integreren?

In verband met de maatregelen tegen de verdere verspreiding van het Coronavirus zijn wij genoodzaakt om een maximum aantal bezoekers aan te houden. Aan deze lezing kunnen maximaal 25 bezoekers deelnemen. Daarnaast ook graag uw oplettendheid voor het volgende: met ingang van 1 september 2020 wijzigt de standaard locatie van onze lezingen naar het Thermenmuseum in Heerlen. U kunt uw auto parkeren op de busbaan voor het museum of op het trottoir naast de ingang. Let op: er zijn een beperkt aantal parkeerplaatsen. Aanmelden voor deze lezing is gewenst. Dat kan via j.martens@historischgoud.nl.

U kunt hier de volledige uitnodiging bekijken.


Vorige activiteit | Volgende activiteit