De geschiedenis van de sigarenindustrie in Noord-Limburg

6 november 2019

20:00 uur

De Leste Geulde, Noordingel 75, Horst.

Entree: Leden LGOG gratis / Niet-leden betalen €3

Kring Ter Horst organiseert op woensdag 6 november een lezing door Jos Engelen over 'De geschiedenis van de sigarenindustrie in Noord-Limburg'.

Horst-Sevenum heeft tussen 1880 en 1940 een kleinschalige sigarennijverheid gekend. Weliswaar niet zo ontwikkeld als in bijvoorbeeld Tegelen en Reuver, maar toch zodanig dat het de moeite waard is om daarvan verslag te doen. Werden er in 1893 al tabaksfabrikanten genoemd, zoals burgemeester Esser, vanaf circa 1900 komen wij tal van sigarenmakers en fabrikanten tegen, vooral in plaatselijke advertenties. En dan worden de vrouwelijke sigarenmaaksters en kinderen nog helemaal niet genoemd.

Na een korte introductie in ’t proces van sigarenfabricage bij Hovens in Tegelen, die tot op heden nog fabriceert, nemen wij U mee langs enkele fabrieken in Horst-Sevenum, zoals Baten-van Bree, Timmermans, Heesen, Roosen, en Rubie om in eenmansfabriekjes te eindigen op het einde van de jaren dertig van de vorige eeuw, waarbij wij het “thuiswerk” met al zijn armoede en ellende niet zullen overslaan en ook nog een kijkje zullen nemen in de vakbondskeuken. Veel bekende “Horster” namen zullen wij tegenkomen zoals van Smulders, Van Heugten en Jacobs.

Wereldoorlog II deed alle sigaren-productie stoppen, want de grondstoffen waren niet meer te krijgen maar het deed niet de behoefte en zin van vooral het mannelijk deel van de bevolking verdwijnen, die alles in het werk stelde om “hun” sigaartje maar te kunnen blijven roken. De achter- en volkstuintjes stonden vol met zelf geteelde tabaksplanten en die werden na de oogst ofwel naar centrales gebracht ofwel te drogen gehangen op balkons of zolders. Wat het uiteindelijk opleverde, was niet om over naar huis te schrijven, maar ja, een gegeven paard moet je niet in de bek kijken en al was ’het “een echte stinksigaar, als hij maar gerookt kon worden”.

In de jaren vijftig waren er in elke stad en dorp tal van tabakszaken te vinden, voor aankoop en sociale ontmoetingsplaats. Dat alles ging toen ook nog vergezeld van een enorme reclame in de vorm van advertenties, reclameplaten en naderhand radio- en TV reclame. Dat is nu definitief voorbij, maar een ding is zeker, een stukje folklore, gezelligheid en kleur aan dorp en stad is verdwenen!

Bekijk hier de volledige uitnodiging >>


Vorige activiteit | Volgende activiteit