Operation Linnet II

11 november 2019

19:30 - 20:45 uur

Jan van Eyck Academie, Academieplein 1, Maastricht

Entree: Leden LGOG Gratis / Niet-leden betalen €5

Op maandag 11 november organiseert Kring Maastricht een lezing over 'Operation Linnet II’. De lezing wordt gegeven door WOII-historicus Arie-Jan van Hees.

Begin september 1944 planden de geallieerden een grote luchtlanding die plaats had moeten vinden ten westen van Maastrich: Operation 'LINNET II'. Een van de doelen (van de Britse 1st Airborne Division) was het veroveren van de Wilhelmina- en St. Servaasbrug in het centrum van Maastricht. Het had niet veel gescheeld of de inmiddels beroemde gevechten rond ‘de brug te ver’ hadden niet bij Arnhem-Oosterbeek plaatsgevonden maar bij Maastricht, Visé en Luik.

Om een idee te geven over de schaal van deze luchtlandingsoperatie: niet minder dan 1291 vliegtuigen zouden parachutisten droppen en 2656 zweefvliegtuigen zouden luchtlandingssoldaten aanvoeren met daarin honderden jeeps, anti-tank kanonnen en artilleriegeschut. Meer dan 30.000 ‘airborne troepen’ zouden in onze regio het gevecht met de vijand aangaan.

Operation Linnet II werd te elfder afgeblazen. Arie-Jan van Hees stelt in deze lezing een aantal kwesties aan de orde: Wat had ‘Operation Linnet II’ ingehouden? Waarom ging de operatie niet door? Wat had het resultaat kunnen zijn geweest als de operatie wel was doorgegaan?

Bekijk hier de volledige uitnodiging >>


Vorige activiteit | Volgende activiteit