Dagprogramma Johan van Wittenhorst

Op zondag 3 september bent u van harte uitgenodigd voor een dagprogramma over Johan van Wittenhorst.

Horst, 500 jaar terug, naar 1523
Johan van Wittenhorst, een Kleefse edelman, kwam in 1523 naar Horst als ambtman van het land van Kessel. Het kasteel van Horst werd zijn dienstwoning. Johan slaagde erin om alle eigendommen en rechten in handen te krijgen. Hij wist huis en heerlijkheid aan hem en zijn familie te verbinden. Johan werd in 1569 begraven in de grafkelder van de gotische kerk in Horst. Zijn vrouw Josina van Wees drie jaar later. De hardstenen grafzerk boven deze grafkelder is na WO II in de nieuwe kerk in het zuidwestelijke toegangsportaal ingemetseld.

Sint-Lambertuskerk
Zondagmiddag 03-09-2023 kunt u van 14.00 tot 16.30 uur in de Sint-Lambertuskerk nadere informatie krijgen over de grafkelder van de familie Van Wittenhorst. De archeoloog Xavier van Dijk zal uitleg geven over de zoektocht naar die grafkelder. Deze was tijdens de bouw van de nieuwe kerk na WO II ergens onder de vloer verdwenen. Hoe is men te werk gegaan om de locatie te achterhalen? Wat trof men aan tijdens de herontdekking? En wat is er te melden over wat er met het familiegraf van Van Wittenhorst gaat gebeuren?

Tijdens uw bezoek kunnen rondleiders u veel vertellen over de aanwezige historische kunstschatten in de monumentale Sint-Lambertuskerk. Een bezoek aan de prachtige schatkamer behoort tot de mogelijkheden. Hier zijn ook de kerkelijke gewaden te zien die gebruikt zijn bij de begrafenis in 1669 van Wilhelmina van Bronckhorst, de eerste vrouw van Willem Vincent van Wittenhorst. Verder is er een korte film te zien over de herontdekking van de grafkelder. En er wordt aandacht besteed aan het feit dat Johan van Wittenhorst en zijn vrouw Josina van Wees in 1536 en 1537 twee klokken hebben geschonken aan de kerk. Wat is er met deze klokken gebeurd? Kunt u deze klokken nu nog steeds horen luiden?

Kasteel Huys ter Horst
Op 3 september is het kasteel gratis te bezoeken van 12.30 tot 16.00 uur (inloop tot 15.30 uur) bij de activiteit Kasteel bewoond. Tijdens de openstelling kunt u op eigen gelegenheid het kasteelterrein verkennen. Door het scannen van QR-codes komt u tijdens de rondgang meer te weten over de ruimtes, voorwerpen en schilderijen in het kasteel. Vrijwilligers kunnen en willen u vertellen over de geschiedenis van het kasteel.
Omdat Johan van Wittenhorst 500 jaar geleden op het kasteel van Horst kwam te wonen, wordt aan deze gebeurtenis extra aandacht besteed. Hij werd in 1523 benoemd tot ambtman van het Land van Kessel door de hertog van Gelre. Zo’n tweehonderd jaar bewoonden zijn nakomelingen het kasteel. Hij wordt dan ook gezien als stamvader en kreeg de bijnaam ‘de Oude’. Bijzonder is dat deze Johan de Oude een directe voorouder is van koning Willem Alexander. In de Heeren van Horst-zaal van het kasteel is hierover nadere informatie te zien en te horen.

De volledige uitnodiging kunt u hier vinden.

Zie ook op deze webpagina de aankondiging van de LGOG-lezing over 'onderzoek naar de grafkelder van de familie Van Wittenhorst' door Xavier van Dijk op woensdag 6 september.


Vorige activiteit | Volgende activiteit