Jaarvergadering en lezing Dom-Paleiscomplex in Aken

17 maart 2022

20:00 uur

Café Keulen (Schoolstraat 3, 6343CD Klimmen)

Entree: Ook toegankelijk voor niet-leden. Entree vrije gave.

In samenwerking met de Heemkunde Vereniging Klimmen organiseert Kring Valkenburg & Heuvelland op donderdag 17 maart een lezing over het Dom-Paleiscomplex in Aken. De lezing zal gegeven worden door kunsthistorica Doris Schillings. Voorafgaand aan de lezing zal de jaarvergadering plaatsvinden.

Over de lezing

De Karolingische cultuur is vernoemd naar de dynastie van de Karolingers, waarvan Karel de Grote (* ca 742 - † 814) de meest prominente vertegenwoordiger is. Karel de Grote legt met zijn politieke, militaire, religieuze en culturele ambities een basis voor Europa, die nu nog op veel gebieden aanwijsbaar is.

Het complex van Dom en Paleis in Aken is een zichtbare manifestatie hiervan. Karel de Grote is een reizend heerser met hofhoudingen op verschillende plaatsen, maar Aken, het Romeinse Aquis Grana, kiest hij tot centrale hoofdstad van zijn Imperium. Verenigd in één complex laat hij de Dom en zijn paleis bouwen, de religieuze naast de wereldlijke macht. De Dom is uniek ten noorden van de Alpen. Binnen deze constellatie spelen wetenschappen en kunsten een belangrijke rol. Het samengaan van christelijke en klassieke concepten is geen enkel probleem.

Hoever de erfenis van de Karolingers nog in onze tijd reikt is onder andere te zien aan de Internationale Karlspreis, die ieder jaar op Hemelvaartsdag wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie, die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de eenwording van Europa.

Voor deze lezing gelden de coronamaatregelen zoals die op 17 maart 2022 van kracht zullen zijn.

De volledige uitnodiging is hier te vinden. De agenda voor de jaarvergadering is hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit