Bezoek aan de Sint Lambertuskerk in Horst

9 januari 2019

19:30 uur

de Sint Lambertuskerk in Horst

Kring Ter Horst heeft een jaarlijkse traditie om in de wintermaanden een kerk in de regio bezoeken. Ze hebben al heel veel kerken in een van de kernen van de gemeente Horst aan de Maas bezocht en keren nu op 9 januari weer terug naar de hoofdkerk van hun dekenaat, namelijk de Sint Lambertuskerk in Horst. Voor velen waarschijnlijk al bekend, maar dit keer valt er iets nieuws te leren aan de hand van recente onderzoeken.

Afgelopen zomer heeft ons lid en archeoloog Xavier van Dijk opgravingen gedaan in het atrium van de kerk. Aan de hand van oude en nieuwe tekeningen wilde hij de juiste positie van de oude toren, die aan de westkant lag, bepalen. De juiste plaats zou ook kunnen leiden naar de juiste plek van de grafkelder van de heren van Wittenhorst.

In het kader van 800 jaar Horst staat ook de geschiedenis van de familie van Wittenhorst, voormalige bewoners van het kasteel Huis ter Horst, in de belangstelling. Een aantal van hen ligt begraven in de grafkelder die onder de oude kerk lag. Bij de herbouw van de kerk na de Tweede Wereldoorlog is deze kelder geopend en ook weer snel dicht gemaakt. Ook in de twintiger jaren is deze kelder al eens onderzocht. Nu is de tijd rijp om te onderzoeken hoeveel en welke graven er zich in deze kelder bevonden en nog bevinden. Vandaar deze opgraving.

Op deze avond zal de heer Xavier van Dijk ons uitleggen hoe de stand van zaken is, wat er al gebeurd is en wat de verdere plannen zijn. Pastoor-deken de heer Alexander de Graaf Woutering heeft beloofd aanwezig te zijn en hij kan kort een toelichting geven hoe de Kerk hierover denkt. Kortom een mooie gelegenheid om het nieuwe jaar met een interessant onderwerp te beginnen.

Bekijk hier de volledige uitnodiging >>


Vorige activiteit | Volgende activiteit