Ruiterstandbeelden door de eeuwen heen

Al tachtig jaar is men in Weert bezig om te komen tot de oprichting van een standbeeld voor de onfortuinlijke graaf Philips Van Horne. En eindelijk, het is gelukt. Dankzij het initiatief en de inzet van vele sympathisanten van de Aldenborgh krijgt Weert het eerste ruiterstandbeeld van Limburg!

Totdat het beeld definitief in Weert geplaatst gaat worden, gaat het beeld op tournee door Europa en misschien nog verder. De officiële onthulling zal in Brussel, de stad waar Philips is onthoofd, plaatsvinden en zal de start vormen van de tour.

Hoe bijzonder ruiterstandbeelden zijn, komt niemand minder dan oud-KPMG-bestuurder Kees van Tilburg uit Amstelveen vertellen in een lezing van Kring Weert op 10 januari. Van Tilburg kwam hij als accountant in menige wereldstad, waar hij gefascineerd werd door prominente ruiterstandbeelden.

“De meeste mannen op die paarden waren geen lieverdjes”, zegt Kees van Tilburg. Gelet op de huidige discussie rondom standbeelden van vroegere heersers en krijgslieden, maakt hij zich geen illusies: “Een aantal van deze beelden zal zeker sneuvelen. Maar dat is niet nieuw. Ook in oorlogen en revoluties sneuvelen er beelden. Het ene moment ben je een held, het andere een boef, dat gaat in golven.”

Bekijk hier de volledige uitnodiging >>


Vorige activiteit | Volgende activiteit